Sn Ephesos, çalışmalarınız çok güzel olmuş, ellerinize sağlık

Oldukça titizlik içinde çalıştığınız fotoğraflardan belli oluyor. 22 ye 8 kontaminasyon oranı yinede iyi görünüyor, umarım kalanlarda hiçbir sorun çıkmaz.
Bu işlemleri ev ortamında yaptığınız düşünülürse bu aşamaların hepsini gerçekleştirmek çok büyük bir başarı. Yılmamanıza çok sevindim, kötü durumların nekadar moral bozucu olduğunu biliyorum, ama bir sonrakinde başarı oranınızda bir o ölçüde yükseliyor. Sakın vazgeçmeyin
İlk hazırladığım bitki kültürlerinde bir sürü sorun yaşamıştım, ilk dört ayım yanlış hazırladığım kültürlerde gelişme beklemekle geçmişti. Hepsi çöpe gitti tabii, ama dediğiniz gibir tecrübede kazandım. Sonraki ilk hazırladığım nodlarda hiçbir sorun çıkmadı, ikinci gruptada öyle. Düşünüyorum da bu nodları steril bir bistüri ile kesip, hiç bekletmeden anında direkt çamaşır suyu karışımına almıştım, hemen laba götürüp işlemleri yaptım. Hiçbiri kontamine olmadı. Son hazırladığım 4 kültür işleminde ise %100 kontaminasyon şekillendi. Bunların ikisinde dalları kesip laba götürmüş zamanım olmadığı için akşama doğru yapmıştım, ikisi ise bildiğiniz gibi praecox hocamın gönderdikleriydi. Belkide bu kesim anı ile hipoklorite alma zamanı arasındaki sürenin mümkün olduğunca kısa tutulması gerekiyor.Çünkü yoğun hipokloritte bile durum değişmedi. Saf hipoklorit kullanmayı bende düşünüyorum, sonuçta piyasadakiler zaten %50 yi geçmiyor.
Literatürlerde kontaminasyon oluşursa ikinci sterilizasyon işlemine alabilirsiniz diyor, ama ben bundada başarılı olamadım. Hem nodlar iyice dejenere oluyor, hemde ilkine göre binlerce kat artan kont miktarını yok etmek mümkün olmuyor, daha yoğun bir kont şekilleniyor.
Ephesos, siz nod kültürlerini keser kesmez sterilizasyona alabildinizmi, zaman farkı varmı arada. Birde günde kaç kere kontrol ediyorsunuz kavonozlarınızı

heyecanlı bir iş değil mi