Bu mevsimde yagis sonrasi ormanlik alanlarda cesit cesit mantarlara rastlamak olagan... Mantarlar hakkinda derli toplu bir bilgim yok. Ancak sayin zenfree'nin dedigi gibi mantar toplamak keyifli bir is...
Ben de bu keyfi mantarlari iyi taniyan bir koylu bir arkadasimla yasadim... Camlarin altina daldik... Arkadasim, aradigimiz mantarlarin pürçeklerin altinda oldugunu soyluyor... (pürçegin, zülüf anlamina geldigini sanirdim... Ama koyluler anlaminin çamlarin diplerindeki kuru igne yapraklari oldugunu soyleseler de aslinda kelimenin diger anlami olan 'Bitkilerin saçaklı kökü ya da püskülü' yerine kullandiklarini saniyorum...)
Her neyse, bizim aradigimiz yenebilir olan beyaz mantar... Camlarin altina oylesine bakinca bu mantarlarin yerini bulmak kolay degil... Ama dikkatli bakinca mantar bulunan yerin kabarik oldugunu anliyorsunuz... Bu kabarik yerleri eseleyince altindaki mantara ulasiyorsunuz...
Mutlaka bu mantarlarin baska adlari da vardir... Bilen arkadaslar varsa umarim yardimci olacaklardir...
|