View Single Post
Eski 31-10-2008, 21:11   #210
ephesos
Ağaç Dostu

ephesos's Avatar

Giriş Tarihi: 28-02-2007
Evde nod kültürü denemelerim 1

Uzun zamandır hazırlandığım, phelenaopsis nod kültürü denemelerime geçen hafta başladım.

Safranbolu toplantısını yaptığımız hafta sonu misafirim olan sayın preacox 'la hazırlayıp kavanozlara porsiyonladığımız besi yerlerini bir haftalık bir ön kontaminasyon gelişip gelişmeyeceğini gözlemlemek üzere beklemeye aldım, bir hafta sonra kontaminasyon 0 olarak gözlemi tamamladım.Besi yeri hazırlama basamağını başarıyla geçtik(malum ev ortamı olunca işin zorluk derecesi katbekat artıyor).

Ertesi haftasonu gerekli işlemleri büyükbir titizlikle yapıp nodları besiyerine resimlerini eklediğim şekilde aktardım.

Sonuç malesef hiçte iç açıcı olmadı 22 kavanozdan 8 inde 5 gün sonra kontaminasyon gelişti sanırım diğerlerindede olabilir.
Genel olarak sorunun nod kültürlerinin sterilizasyonundan kaynaklanma olasılığı diğer olasılıklara göre daha yüksek, denemek için aynı anda birkaç yaprak vft de kültüre etmek istediğim için birlikte steril etmeye çalıştım çamaşır suyunun etkisinden dolayı vft yapraklarının eridiğini gördüm ancak bu oranbile nodların yeterince sterile edilmesine yetmedi.

2. denememde saf hipoklorit ve saf alkol gibi farklı dezenfektanlar kullanmayı planlıyorum.Yaptığım tüm işlemler sayın hocalarımın deneyim ve tavsiyelerine harfiyen uyularak yapıldı ancak sonucun yeterince iç açıcı olmaması beni yıldırmadı ancak çok iyi deneyimlerin sahibi oldum.

Eklenen Resimler

Düzenleyen ephesos : 31-10-2008 saat 22:55
ephesos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön