Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel
N - 120 ppm
P - 40 ppm
K - 178 ppm
Ca - 120 ppm
Mg - 37 ppm
S - 48 ppm
B - 1,2 ppm
Cu -0 ,12 ppm
Fe - 2,4 ppm
Mn - 0,5 ppm
Zn - 0,5 ppm
Mo - 0,01 ppm
İşlem sırası:
MgSo4 7 H2O şişesinden pipetle 37,5 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.
Ca( NO3)2 4H2O şişesinden pipetle 70,7 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.
KH2PO4 şişesinden pipetle 17,6 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.
KNO3 şişesinden pipetle 33 ml çekerek 10 litrelik şişeye koyacağız.
Böylece makro besinler ve minör besinler tamamlanmış oldu.
|
Sayın Kudret bey;
Yukarıda marul için verdiğiniz reçete ve makro element hazırlanma bilgileri var. Bu konuya ilgi duyduğumdan beri (2 aydır) topraksız tarım reçetelerinde kullanılan kimyasal tercihinin hangi kurallara göre yapıldığını araştırıyorum.
Bu konu ile ilgili Hasat yayıncılığın 'sulama ve gübreleme' isimli kitabını okuduğum gibi netten de durmadan araştırma yapıyorum. N ilavesi ile ilgili bulduğum bilgi azotun iki formda, amonyum azotu (NH4) ve nitrat azotu (NO3) olarak besin çözeltilerine ilave edildiği. Ama amonyum azotu miktarının toplam azot miktarının %25 kadar olması gerektiği.Amonyum azotu miktarının %50 yi geçmesi halinde bitkide azot zehirlenmesi olacağı, öte yandan amonyum azotunun olmaması durumunda da bitki gelişiminin kötü etkileneceği, çünkü nitrat azotunun bitki tarafından kolay alındığı ama ortamdan çabuk uzaklaştığı;amonyum azotunun ise bitki tarafından yavaş alındığı ama ortamdan uzaklaşmadığı şeklinde.
Verdiğiniz marul reçetesinde amonyum azotu kullanılmamış. Acaba bunun nedeni bu bilgiyle ilgili olabilir mi?. **** başka bir sebebi var mı?
Dersleri ilgi ile izliyorum. Sizden çok şey öğrendim. Çok teşekkür ederim.
Saygı ve sevgilerimle.