Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi envor
Arkadaşlar hepinize merhaba !
Sayın hannibal; Aramıza hoşgeldiniz
Siz forumdaki konuları iyice bir okuyun, aklınıza takılan bir şey olursa biz buradayız, ****** yardımcı oluruz 
|
Değerli envor;
Bu reçetede neden (KCL) potasyum klorür kullanıyoruz. Yaptığım araştırmalarda bir çok yayında potasyum klorürün tuzlanmaya neden olduğunu ve ayrıca sebzeler klora hassas oldukları için potasyum klorür kullanılmadığını okudum.
Örnek : Toros tarım sitesinden aldığım paragraf ve ilgili link aşağıda.
Bilgilerinize.
-
Potasyum Klorür (KCL)
Bu gübre ülkemizde bayiler tarafından üreticilere pazarlanmamasına rağmen üç besinli kompoze gübre yapımında en çok kullanılan bir gübredir. Beyaz veya değişik renklerde (kiremit kırmızısı-mavi) üretilen ve tuz kristali iriliğinde bir gübredir. Bünyesinde etkili madde oranı (K2O) % 50 ve % 60 K2O ihtiva eden iki tipi mevcuttur. Bünyesinde klor (Cl) bulunması nedeni ile topraklarda tuzluluk meydana getirebileceği için ve sebzelerin, meyvelerin, patatesin ve tütünün klora karşı hassas olması nedeni ile potasyum klorür gübresi doğrudan gübre olarak kullanılmayıp (şekerpancarı-çeltik hariç) üç besinli kompoze gübre üretiminde kullanılmaktadır. GOLD-15-15-15 ve SÜPER GOLD-10-20-20+ Zn+ 6 S kompoze gübreleri hariç diğer üç besinli kompoze gübrelerdeki potasyumun kaynağı potasyum klorürdür. Potasyum klorür gübresinin % 50 K2O ihtiva eden tipinde % 2 kadar % 60 K2O ihtiva eden tipinde ise % 0.5-1 oranında sodyum klorür (NaCl yemek tuzu) bulunmaktadır.
http://www.toros.com.tr/turkce/ud_zeytin6.asp