İletişim kopukluğunun sebebi orman kanunları ve yanlış orman politikaları
Merhaba,
Sn. enigma_6643, çok güzel bir konu açmışsın. Tebrik ederim.
Malesef orman şeflikleri ile orman köylüsü arasındaki iletişimsizlik orman kanunlarından ve yanlış orman politikalarından kaynaklanıyor.
08.07.1937 de çıkan 3116 sayılı İlk orman kanunundan beri yüzlerce kanun çıkarılmış ve hepsinin ana teması incelendiğinde insanlar ile orman ayrı değerlendirilmiş ve birbirlerinin düşmanı ilan edilmişlerdir. Çıkan her kanunda insanların ağaçları kesip ormanı yok edeceği varsayıldığından, hep cezalandırıcı kurallar konulmuştur.
Orman Kanunu na konulan bu haksız cezalar, orman memurlarının köylüye adeta eziyet eden uygulamaları ile birleşince, orman köylüsü ile orman idaresi birbirine düşman olmuştur.
Siyasal baskılar ile, büyük şehirlerde çok rant getirecek orman arazilerinin işgal edilmesine ses çıkarmamayı tercih eden orman idaresi, Kırsal kesimde haksız uygulamaları ile köylüye adeta kan kusturmuştur.
Dededen veya babadan kalma arazisinde ağaç yetişmesine müsade edenler adeta cezalandırılırcasına arazilerine orman idaresinin türlü hukuk oyunları ile el konulmuştur.
Dededen ve babadan kalma arazileri haksızca ellerinden alınanlar bunun bedelini savunmasız ağaçlara ödettirmişlerdir. Köylüyü ormandan bir kozalak aldığı için acımasızca mahkemeye sevkederek cezalandıran orman idaresi, bu güne kadar köylünün ormandan istediği ağacı kesmesine mani olabilecek politikaları da geliştirememiştir.
Bir arazinin 14 yıl kendi haline bırakıldığında orman görünümüne kavuşacağı bütün dünyada kabul görmüş bilimsel bir gerçek iken, Elinde sınırsız imkan ve teknolojiyi kullanmaktan aciz yöneticiler ise, Ormanlarımızın çoğaldığını söyleyebilmişlerdir. Aynı kibirle ormanlarını çoğaltıp, geliştirebilen ülkeleri de örnek alamayan bu zihniyet orman yangınlarına seyirci kalmayı tercih etmiştir.
Bu gün birçok kişi ormanların kendi haline bırakılırsa, daha çok gelişebileceği fikrinde buluşmaktadır. Orman Bakanlığı ise gerek personel sayısı, gerek dev bütçesi ile en büyük bakanlıklarımızdandır.
Köylümüzün hiç mi suçu yoktur? elbette vardır. Ama köylümüzü suç işlemeye iten aslında yanlış uygulanan yanlış orman politikalarıdır.
Ağaç bekçiyle değil, sevgi ve eğitim ile korunabilir.
Saygılar
|