View Single Post
Eski 30-10-2008, 13:16   #67
emre111
Yeni Üye
 
emre111's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2008
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 27
merhaba,
yurt dışından bulmuş olduğum ingilizce bir döküman var tohumdan kaktüs yetiştirmekle ilgili. bunu türkçeye çevirdim belki bazı arkadaşlara faydalı olur.


TOHUMDAN KAKTÜS YETİŞTİRİCİLİĞİ


Tohumdan kaktüs yetiştiriciliği, bilinçli olunduğu taktirde çok kolaydır. Her kaktüsün yetişme koşulları az da olsa farklı olduğundan, bu rehber “columnar” dediğimiz sütün şeklinde kaktüsler için hazırlanmıştır.

Kısaca özetlemek gerekirse, kaktüsler gençlik dönemlerinde direk güneş ışığını sevmezler, ne çok sulu ne de çok kuru bir ortamda gelişirler.

İlk olarak ihtiyacımız olan malzeme:

• Kapaklı yetiştirme kabı

Tohumların filizlenme süreci ve kaktüsün gençlik dönemi için kapaklı yetiştirme kabına ihtiyaç vardır. Bunları, içerideki nemi ve ısıyı saklamak amacıyla kapaklı üretilmiş plastik saksılar gibi düşünebiliriz. Çok ucuzdurlar ve her yerde bulunabilirler. İlk bir yıl için bu kabı saksımız olarak kullanacağız. Toprak olarak da aşağıdaki karışımı kullanmak gereklidir:

• Saksı toprağı (50%)
• İri taneli kum (20%)
• Çakıl (20%)
• Perlit (10%)


Tohumlarımızı ekmeden önce kabımızı hazırlamamız gereklidir. Bunun da önemli üç aşaması vardır:

1. Kabın altına fazla suyun atılması için küçük delikler açılır. Bu sayede sulandığı zaman fazla suya maruz kalmayan kökler çürümez.
2. Çakılın yarısı plastik kabın tabanına yayılır. Kalan yarısı da diğer bileşenlerle karıştırılır ve kaba konur.
3. Kap ve toprak karışımının sterilize edilir.

Sterilizasyon

Karıştırılan toprak, kum, perlit ve çakıl (çakılın yarısı kabın tabanına yayılmıştı ) 150-180 C lik fırında bir saat bekletilir. Bu bekletme sırasında plastik kabın eriyeceğinden dolayı uygun bir kap kullanılması gereklidir. Aynı işlem mikrodalga fırın da kullanılarak yapılabilir. Mikrodalga fırın için en düşük seviyede 30 dakika bekletmek yeterlidir. Tabi mikrodalga fırında da metal kap kullanılmamalıdır. Erimeyen plastik bir kap veya yetiştirme kabınızı kullanabilirsiniz.

Sterilizasyon işlemi bitince toprak karışımını nemlendirmek gereklidir. Çok kuru veya çok sulu bir toprak uygun değildir. Bunu anlamak için karışımı avucunuza alarak sıkabilirsiniz. Eğer toprak çok nemliyse saksı toprağından biraz daha ekleyebilirsiniz.

Tohumları ekmeye hazırız. Bir kalem yardımıyla toprağın yüzeyine koyduğumuz tohumları kendi boylarının 2 katı derinliğe gömmeliyiz. 4-5 santimetre aralıklarla tohumları yerleştirebilirsiniz. Ekme süreci bitince sprey ile 2-3 defa toprağın yüzeyine su sıkıp (çeşme suyu yerine şişe suyu kullanılmalıdır) kapağı kapatabiliriz.

Filizlenme süreci

Bu süreç için en ideal sıcaklık 20 ve 30 derece arasındadır. (23 derece en ideali) Bu sıcaklık değerinin dışına çıkmamak çok önemlidir.

Filizlenme sürecinde nemin yüksek tutulması gerekir. Kaktüs bu süreç bitip de yetişkin hale geldiğinde kurak koşullara alışacağından, yavaşca kabımızdaki nemi düşürmeliyiz. Bunu da kabın kapağına zamanla delikler açarak ve bu delikleri fazlalaştırarak sağlayabiliriz.

Birkaç hafta içinde kapağı tamamen çıkarabilirsiniz. Fakat ilk iki ay için toprak nemli tutulmalıdır.

Işıklandırma

Kaktüsün filizlenme ve gençlik sürecinde direk güneş ışığına maruz kalmaması çok önemlidir. Günde 16-18 saat flouresan ışıkla aydınlatılabilir. 2-3 aylıktan sonra indirek güneş ışığına tabi kalabilir ve sadece bir yıldan itibaren direk güneş ışığına koyabilirsiniz.

Bir yıldan sonra, kaktüse yetişkin olarak davranabilirsiniz. Bu da, çok daha az su verilmesi ve toprağı tamamen kurumadan su verilmeyeceği demek olur.

Bir yılın sonunda çapı yaklaşık 1-2 cm olan kaktüslerin daha büyük bir saksıya geçirilmesi artık uygundur. Bitkilerin aksine çok büyük saksılar kaktüsler için uygun değildir. Çapının 4 katı saksılar seçilmesi uygundur.

Yetişkinlik dönemine kadar su ve ışık haricinde herhangi bir besin veya gübre verilmesine gerek yoktur.

emre111 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön