View Single Post
Eski 12-07-2006, 21:39   #1
hasan42
Ağaç Dostu
 
hasan42's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-11-2005
Şehir: Konya
Mesajlar: 517
Küpe çiçeği, Küpeli (Fuchsia)

Bu gün bir fidancıya gidip 3 YTL'ye bir küpe çiçeği aldım. Çok zarif bir şey. Bu türün farklı renklerinden bir kaç tane daha almayı düşündüm ve daha küçük iki tanesini de ellişer kuruşa pazardan aldım. Bakımı ile ilgili araştırma yaparken rastladığım bilgileri sizlerle paylaşmak istedim.

Şu sayfada da bu bitkiden söz etmiş arkadaşlarımız.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1455

Küpeli Çiçeğinin Bakımı

Eğer uygun şekilde bakılırlarsa küpeliler ilk soğuklara kadar çiçek açmaya devam ederler. Beyaz, kırmızı, mor, pembe ve kavuniçiye çalan tonlar da dahil olmak üzere pek çok renkte, hatta iki renkli küpeli çiçekleri görebilirsiniz. Çiçekler kokmazlar ama sinekkuşlarını cezbederler.

En gözde olanları asma sepetlerden aşağı sarkan türleridir ama saksı ve çiçek yataklarında dik yetişen türleri de vardır. Tümü ağaç oluşturacak şekilde düzenlenebilir.

Yetişme ortamı: Küpeliler soğuktan korunmalıdır. Eğer 20 Mayıstan önce dışarıya koyarsanız (bu bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilir) üstünü örtmeli veya geç don tehlikesine karşı içeriye almalısınız. Küpeliler en iyi şekilde serince, direkt güneş almayan, veya çok az direkt güneş alan yerlerde iyi yetişirler. Kurutucu rüzgarlardan uzak tutun ve düzenli olarak su ve gübresini verin. Küpeliler iç mekanlar için pek uygun bitkiler değildirler.

Sulama: Toprak hafifçe kurudukça sulayın ama asla küpelileri soldurmayın çünkü bu, tomurcukların dökülmesine yol açar. Asma sepetler özellikle dikkat gerektirirler çünkü yaz sıcağında çabucak kururlar. Eğer sulamaya rağmen yapraklar sıcak hava yüzünden solgunlaşmışsa bitkiyi serinletmek için nemlendirin veya geçici olarak daha serin bir yere alın.

Çimdikleme: Uzun dalların uçlarını çimdiklemek yan dalların gelişmesini sağlayarak bitkinin daha hacimli ve daha çok çiçekli olmasını sağlar. Eskimiş çiçekleri de kopartın, çünkü çiçeklenmeyi azaltırlar.

Zararlılar: Küpeliler afitler, örümcek maytları ve beyaz sinekler tarafından zarara uğratılabilirler. Bu zararlılar yaprakların sararmasına ve dökülmesine sebep olurlar.


İşte çiçeğimin fotoğrafı:

Name:  IMG_3093.JPG
Views: 146384
Size:  66.5 KB


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel Mesajı Göster

Asla yapılmaması gerekenler :
1 . Asla Küpe çiçeğini 1 saatten fazla güneşte bırakmayın, açık renkleri hiçbir zaman, koyu mor ve maviler 2 saat de kalabilirler, eğer sıcaklık 20 dereceyi geçmiyorsa...
2 . Saksı değiştirdiğinizde toprağı elinizle sıkıştırmayın , bu köklere zarar verebilir. Sulamanız toprağın sıkışması için yeterli.
3 . Rüzgarlı havada saksıları dışarıda bırakmayın.
4 . Fuchsia ‘nın büyümesi için ideal koşullar 10-20 C, yağmur da büyümeleri için gerekli.
5 .Asla Fuchsia yı siyah plastik bir saksıya dikmeyin , güneş ışınlarından toprağın aşırı ısınmasına ve kökün kavrulması ile bitkinin ölümüne neden olur.
6 . Saksıdaki Fuchsia ları yarı gölge veya gölgede tutmak gerekir.
7 . Seradan satın almak yerine kendiniz çelikten yetiştirin. Daha dayanıklı olacaktır .
8 . Haftada bir yerine sıvı gübreyi az miktarda her sulamada vermek daha iyi sonuçlar elde etmemizi sağlayacaktır.
9. Fuchsialarınızı asla bahçe hortumuyla sulamayın. Bu toprağı ağırlaştırır ve kökleri sıkıştırır. Belirli miktarda suyu saksıya dökün veya damla sulamayı tercih edin.
10 . Her zaman yakında küçük bir saksı ve ya plastik torba bulundurun , tesadüfen kırılan dalları dikebilmek için.
Yoksa bir bardak su içine de koyabilirsiniz.
11 . Pest kontrol için, Su -1 litre, denatüre alkol- 50 ml, 30 damla bulaşık deterjan. Boş bir sprey şişesine doldurup kullanabilirsiniz.
12 . Eğer Vine Weevils böcek yumurtasını bitki toprağına bulmak istemiyorsak, çiçeğin dibine parça patates yerleştirin, böcek yumurtalarını patatesin üzerine yumurtladığı için, patates parçalarını sıkça değiştirip onlardan kurtulabiliriz.
13 . Fuchsia dikmek için büyükçe toprak saksı kullanmamız sıcaktan köklerin kavrulmasını önleyecektir.


Düzenleyen malina : 21-11-2010 saat 18:57 Neden: yazı eklendi
hasan42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön