Bitkilerin Çiçeklerin Yöresel adları
Sevgili arkadaşlar,
ne zamandır ters lale deyip deyip duruyorken sevgili Hocam100 e verdiğim siparişlerle kırmızı ters lale (Fritillaria Imperialis) ve mor ters lale (Fritillaria Persica) soğanlarına sahip oldum. Bizimkisi 3 m2 lik balkon bahçesi olunca da ancak 5 adetini saksılara dikebildim. Geri kalan soğanları da hastanemde hemşire kardeşlere dağıttım. Ancak dağıtacak soğan sayısı da az olunca bazı kardeşlere (çiçek ve bitki severlere) el altından verdim. Verirken de ne kadar şanslı olduklarını, böyle bir çiçek soğanını heryerde göremeyeceklerini vurgulayarak (vay benim cahilim diyorsunuz değil mi !!) dağıttım ve nasıl ekileceğini sevgili Hocam100 den aktararak anlattım. Bir de aşağıdaki fotoyu göstererek anlattım ki demeyin gitsin..
Bizim hemşire kardeşlerden biri Fritillaria Imperialis in fotosunu görünce başladı gülmeye; biraz bozuldum ama neden diye sordum. Öyle ya biz nadir soğanları taaa Denizli den getirtelim bir de seçmece hemşirelere verelim, o da bize gülsün...
Olayın aslını anlayınca cümbül cemaat güldük, "Doktor bey bu çiçeğin adı bizim orda Turşayil diye biliniyor (kendisi Eskişehir'li). Anneannemin tarlasında bolca vardı. Çocukluğum onların arasında geçti hala da varlar" dedi. Yarın size fotosunu getireceğim dedi.
İnanmadım ama bugün fotoyu da getirince tamam dedim. Bizimkisi yalancı çiçekcilik olunca böyle oluyor.
Kıssadan hisse sahip olmaya çalıştığımız çiçekler doğa da bir yerlerde hala varlar. Teklifim bu çiçeklerin yöresel isimlerinin de kalıcı olmasını istemek. Sitede bu başlık altında bulamadım ama heryer de dağınık olarak var aslında. Bunları bir başlıkta toplasak ve fotosunu da eklesek ya ! (Eğer varda ben bulamamışsam kusura bakmayın)
Fritillaria Imperialis: Gelin Çiçeği, Ağlayan gelin, Şahtuğ, Yayla Çanı, Yere Bakan Lale (Doğu Anadolu), Turşayil (Eskişehir)
Düzenleyen kuru.umit : 22-10-2008 saat 23:53
|