View Single Post
Eski 21-10-2008, 20:58   #6
ulus-barut
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 13-05-2008
Arkaddaşlar ben kıbrıslıyım medoş lalelerinin açtığı dönemlerde mutlaka lalelerin olduğu bölgelere giderek bu laleden bol bol toplardık. laleleri okadar çok toplardık kii her odaya içi lale dolu çiçek vazosu koyardık. okula öğretmenımıze, komşulara dağıtırdık. lalelerin çıktığı bölgelerde çocuklar yollarda satarlardı.lalelerin aşırı toplanması yüzüunden bu bolgelerde lale tarlaları gitdikçe azalmaya başladı. Benim lale topladığım birçok tarlada artık Lale açmamaktadır. tarlaların derin sürülmesi,tepelerın ağaçlandırılmak maksadiyle teraslanması,yangınlar,lale soğanı ticareti vb.nedenlerden dolayı laleler git gide azaldı.
lalelerin çoğalmasını sağlamak içın bır takım önlemler alındı. Bunun başıında gelen ilk önlem lale soğanının sökülmesı ve lalenin toplanması yasaklandı.bunun yanında çevre dairesinin öncülüğünde endemık bıtkıler hakkında bilgilendirici yayınlar yapıldı bölgelerde de lale festıvaller düzenlenmektedir.medoş lalesine her nekadar kıbrıs lalesi deniyorsada ben ayni laleyi yaklaşık onbeş gün önce toroslada çekılmış bir kır çiçekleri belgeselinde gördüğümü sanıyorum

ulus-barut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön