View Single Post
Eski 02-10-2007, 21:05   #193
noreks
-

Giriş Tarihi: 26-09-2005
Arundoların yayılıcı olduğunu sıkça yazıyorlar ama benim köylüm, benim ziraatçim onları pirinç tarlasında bordür olarak kullanıyor.

İnanılması güçtü ama tarlalar arasında sınır çizgisi olarak arundolar vardı. Zaten kolayını bulmuşlar derin sürme ile kökleri kopardıkları anda arundodan eser kalmıyor. Dahası da var topladıklarının çoğuda hayvan yemine ve toprak gübreleme için parçalanmaya gidiyor. Bir yerde, oranın köylüsü kendi faydası için o kadar güzel kullanıyor ki bizim burada tartışmalarımızı duysa neresiyle güler bilemiyorum.

Herşeyin bir "ama"sı vardır malum. Büyükevren sahil şeridinde sulak alanda serbest bırakılan ikinci tür inanılmaz bir şekilde yayılmış. Örnek almadığıma yanıyorum fakat cidden bataklık alandı ve girmek tehlikeli olacaktı.

Alan gözlemi ise; arundo kökleri ve sürgünleri çok yüzeysel yayılıyor 10 - 15 cm içinde hemen köke ulaşılabiliyor. Epey yeri eşelediğimi tahmin edersiniz. Derin sürme veya CAT yardımı ile Arundo nun istila ettiği bir yeri temizlemek çok kolay. Bir diğer konu ise sulak alandan uzaklaşıldığı zaman yayılma hızı , büyüme yavaşlıyor ve neredeyse sıfıra iniyor. Ama dediğim gibi bu Enez bölgesinde yapılmış bir amatör gözlem. Gece şartlarında havadaki nem yüzdesi kayda değer miktarda yükselmesine hatta devamlı çiğ düşmesine rağmen kara şeridindeki arundoların gelişmesinin sınırlı kalması da ayrı bir inceleme konusu olabilir.

Evdeki Arundoları etrafa zarar verip işgal etmemeleri için enterne edip saksıya alacağım. Umarım yaşatabilirim.

noreks Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön