sn arkadaşlar siteyen çok yeni katıldığım için şimdi ben de mantarlar hakkında kendi düşüncemi söylemek isterim.mantarlar benim 30 yıllık mesleğim denebilecek kadar geçmişe sahibim kültür mantarı ile tam 30 yıldır uğraştım hala da devam ediyorum.yabani mantarlara gelince benim literatürden ve çalıştığım araştırma kurum'un bu konuda iyi yetişmiş uzmanların araştırmalarından şunu söylemek isterim.Her yörenin çok yaygın yetişen yenebilen bir iki veya üç çeşit mantarı var ancak bunları doğada sürekli bulunan
kişiler örneğin avcılar veya çobanlar çok iyi tanır ve onlar bu çeşitleri kolayca tanır.Bunların o yörelerde bilinen isimleri de vardır.Örnek olarak kayın mantarını diyebilirim.ağıçların gövdesidne marul yaprağına benzer birbiri üzerine bitişik yetişir.mesela
karadenizde gürgen mantarı denir latince - pleotus ostreatus-.Bir mantarın zehirli olup olmadığını ancak laboratuar analizinde belli olur.bunun yanında bir yerde okumuştum keçiler en hassas bunu ayırt edebiliyormuş kesinlikle zehirli mantarı yemezlermiş
onun için özellikle keçinin yemediği mantara sakın yaklaşma.Saygılar.
|