View Single Post
Eski 04-07-2006, 20:03   #3
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kagan
Musluk sularımız genel olarak saksı bitkileri için uygun değil; kireç ve klor bakımından oldukça zenginler (!). Evdeki bitkilerimizi sulamak için en uygun su, yağmur suyu; fakat yağmur suyunu her zaman için elde etmek kolay değil (benim stoğum tükenmek üzere). Büyük plastik şişelerde satılan sular ise pahalıya gelmekte (hem onlar da uygun mu bilemiyorum). Bu durumda, musluk sularımızı

a) Kireçten
b) Klordan
c) Hem kireçten, hem de klordan

arındırabileceğimiz pratik yöntemler yok mudur?

Kaynaklar, musluk ve kuyu sularının kireçten arındırılması için - 1lt'ye 2 gr olmak üzere- FeSO4, KHCO3 veya K2CO3 katılıp oda sıcaklığında bir süre bekletilmesi gerektiğini yazıyor. Bunun -evde bulunan materyalleri kullanarak uygulayabileceğimiz- daha pratik yöntemleri yok mudur (ve tabi klor için de bir yöntem)?

Yelken Çiçeğim (Spathiphyllum wallisii) uçlarından kuruyup yaprak kaybetmekte. Ben başta sigara dumanına bağlamıştım. Ama hala yaprakları -ucundan- kuruyor. Şimdilik bunu, bir süre önce sulamada kullandığım klorlu musluk suyuna bağlıyorum (gerçi yaklaşık bir aydır yağmur suyu vermekteyim).

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner
Klor için en uygun yöntem suyu havalandırmak ve bekletmek.Böylece klor uçuyor. Havalandırma için kaptan kaba birkaç kez aktarmak gerekir. Bu sayede su aynı zamanda oksijenlenir de. Kaynamış suyu kullanırken de oksijenlendirmek için havalandırmak gerekir.

FeSO4 yani demir sülfat kolayca bulup uygulayacağınız bir madde. Aktarlardan, zirai ilaç satıcılarından karaboya ismiyle de alırsınız. Tarımda Fe eksikliğini gidermekte de kullanırız. Sudaki veya topraktaki kireç bitkinin demir alımını engeller. Bu yüzden kullanılır. 1 lt suya bir silme çay kaşığı koyunuz. Yalnız bu suyu dikkat edin yerlere dökmeyin, pas lekesi gibi leke yapar.

Yelken çiçeğiniz klordan başka tuza da hassatır.Dolayısıyla fazla gübrelemeye de tepki verir. Besinini azaltın, hatta kesin.
http://www.agaclar.net/forum/showthr...?t=905&page=10

Konuyla ilgili yazıları buraya da ekliyorum...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön