Mine hanım, verdiğiniz bilgiler için teşekkürler ve merhaba...
Yelken Çiçeğimdeki sorunlar aşağı yukarı başka bitkilerimde de var. Mesela Salon Eğreltimin de yaprakları kuruyor. Benjamin'de de benzer bir sorun var; onun da yapraklarının uçları kuruyor ve dökülüyor. Yaprak Güzeli'nde de (az da olsa) yaprak kenarlarında kuruma ve yaprak dökülmesi var; ama sanırım Yaprak Güzeli'ne az su vermem buna neden oluyor. Cam Güzeli'nde (Impatiens hawkeri) ise yaprak uç ve kenarlarında kuruma-yanma var, fakat epey az sayıda. Öteki bitkilerimde ise sorun yok, canavar gibiler maşallah.
Bu sorunların nedeni kullandığım harç mı diye düşünüyorum.
Kullandığım toprak kireçli mi bilmiyorum (kuruduğunda açık kahverengi bir renk alıyor) ama killi. Kullandığım torfun da pek kaliteli olduğunu sanmıyorum. Ahır gübresini köylüden aldım (köyde görevliyim); bana yanmış sığır gübresi olduğunu (en az bir yıllıkmış) söyledi. Rengi koyu kahverengi idi ve pek kokusu yoktu. Fakat saksıları sulamaya başladığımda koku yapmaya başladı. Kumu ise, yakınlardaki bir ırmaktan aldım.
Sorunlu bitkilerime kullandığım harçları şöyle hazırladım (sorunsuz bitkilerimde de aynı maddeleri değişik oranlarda kullandım):
+ Yelken Çiçeği (Spathiphyllum wallisii): 1 kısım toprak, 1 kısım torf, 1 kısım sığır gübresi, 1 kısım nehir kumu.
+ Yaprak Güzeli (Coleus blumei): Yelken Çiçeği'ndeki harcın aynısı.
+ Benjamin (Ficus benjamina): 1 kısım toprak, 1 kısım torf, 1 kısım sığır gübresi, 1 kısım nehir kumu; bir miktar odun kömürü.
+ Cam Güzeli (Impatiens hawkeri): Benjamin'deki harcın aynısı.
+ Salon Eğreltisi (Nephrolepis exaltata): 2 kısım toprak, 2 kısım torf, 1 kısım sığır gübresi, 1 kısım nehir kumu; karışımın her litresine yaklaşık 50 ml odun kömürü.
NOT: Çok soruyorum değil mi?
|