View Single Post
Eski 11-10-2008, 19:40   #1
Cumhur Tonba
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
İncirde Çelik Marazı

( Phomopsis cinerascens)

Hastalık ilk defa sürgünlerde büyümenin duraklaşması ve zayıf düşmesi ile belli olur. Sürgün ve ince dalların kabuk kısımlarında çepeçevre hafif bir kabarıklık ve renk koyulaşması yapar. Sonradan çatlar ve açık yaralar meydana gelir. Çatlayan kısımların kabukları kavlar, dağılır ve dal ucuna kadar boydan boya çıplaklaşır. Çoğunlukla hastalığa yakalanan dallardan koyu bir zamk sızarak kurur. Sonradan hasta dallarında tamamen kuruduğu görülür. Mücadele yapılmadığı takdirde sürgünlerden dallara ve gövdeye bulaşır ve ağacın kurumasına sebep olur.

Hastalık etmeni mantardır. Bulaşma mantarın sporları ile olur. Rüzgar, yağmur ve rutubet hastalığın yayılması için en uygun şartlardır.

Z.Mücadelesi:

Kültürel Önlemler:

Hastalıklı ağaçlardan aşı kalemi veya çelik alınmamalıdır. Budama aletleri alevden geçirilmelidir. Budama mevsiminde ağaçları gözden geçirmeli, hastalıklı ağaçları kökleyip yakmalıdır. Hastalık yeni başladığında, hastalıklı kısımları, sağlam kısma kadar iyice kesmek suretiyle temizlemelidir. Budanan ve temizlenen kısımlara 3 kısım Ardıç kadranı+ 1 kısım toz halinde göztaşı karışımı sürülmelidir.

Kimyasal mücadele:

Temizlemeden sonra ağaçlara her tarafı tamamen ilaçlanacak şekilde % 2 lik Bordo Bulamacı pülverize edilmelidir. İlaçlamalara bir kaç yıl devam etmelidir.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön