Konu: Kanser
View Single Post
Eski 08-10-2008, 09:43   #43
Baldaş
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-06-2007
Sedat TUNALI Ropörtaj alıntısı; www.TrabzosPortal.com

Önceki gece gazeteci arkadaşım İhsan Demir’le birlikte Volkan Konak’ı ziyaret ettik. Hem birkaç haftadır görüşmemiştik hem de Volkan Konak’ın kamuoyuna verdiği kanser araştırması sözünün akıbeti hakkında bilgilenme ihtiyacı doruk noktaya ulaşmıştı.

Zira, Volkan Konak’ın kamuoyuna bu sözü verdiği televizyon programının “müsebbibi” bendim ve tazyikler dayanılır gibi değildi. Konak, söz verdiği süreyi elinde olmayan nedenlerle biraz aşmış ve beklentiler haklılık zeminine oturmuştu. Volkan anlattıkça hem İhsan Demir’in hem de benim ağzımız açık kaldı desek yeri. Neredeyse 20 yıllık gazetecilik geçmişine sahiptik ve Volkan’ın her iddiasının belgesi de elindeydi.

Önce geçmişi ve süreci kısaca bir hatırlayalım

Bilindiği gibi Nisan 1986’da Ukrayna’daki Çernobil Nükleer Santralinin infilak etmesiyle tüm Avrupa’yı etkisi altına alana radyasyon yağmurları ve kanser riski, Türkiye’de de büyük bir infiale sebep olmuştu. Dönemin sorumlu bakanlarından Cahit Aral tepkiler üzerine canlı yayında çay içerek “bakın radyasyon yok olsa ben içer miydim” ciddiyetsizliğiyle bilimi ayaklar altına alırken gerçekleri de radyasyonla birlikte toprağa gömmeye kalkmıştı.

Özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde etkili olduğu tahmin edilen Çernobil radyasyonu, devletin yeterli inceleme ve bilimsel desteği vermemesi nedeniyle bölge insanında da karamsarlıkla desteklenmiş bir kaderci anlayışı geliştirmiş ve birçok kanser vakası erken teşhisle önlenebilecekken ölümle sonuçlanmış.

Babası Demirağa Konak da dahil olmak üzere son 3 yılda en yakınlarından 7 kişiyi kansere kurban veren sanatçı Volkan Konak, son olarak çok yakın arkadaşı müzisyen Kazım Koyuncu’nun da kansere yenik düşmesiyle sivil insiyatif koyarak harekete geçtmişti. Katıldığı bir tv programında “ devlet bu işle ilgilenmiyor ve gerçekleri ortaya koymuyorsa bunu Volkan Konak olarak ben yapacağım bu konuda halka söz veriyorum” diyen sanatçı aylar süren tarama ve incelemelerini bitirdi.

Devlet arşivleri ve bölgedeki ölüm kayıtları başta olmak üzere, ulaşabildiği her bilgi zerresini derleyerek uzmanların görüşlerine sunduğunu ve inanılmaz sonuçlara ulaştığını ifade eden Volkan Konak, rapor hakkındaki ayrıntıları yakında bir televizyon programında halkla paylaşacağını ve kanser gerçeğinin tüm çıplaklığıyla ilk kez ortaya koyacağını söyledi.

Dosyadaki ilginç ve sarsıntı yaratacak bulgulardan bazıları şunlar;

- Çernobil sonrası hastane kayıtlarındaki tüm ölümlerin nedeni olarak “ecel” denmiş ve siyasi bir rapor olduğu açık olan kanserden ölüm yoktur sonucuna bu “ecel” kayıtları dikkate alınarak ulaşılmış.
- Trajik kaza sonrası tüm üniversitelere gönderilen bir talimatla Çernobil konusunda araştırma yapmaları YASAKLANMIŞ
- Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) o dönem yaptığı bir ölçümü tüm üniversitelere yollamış. Ardından bu üniversitelerden Çernobil raporu “isteyen” TAEK’e tüm üniversiteler önceden kendilerine gönderilen raporu kendi araştırma sonuçlarıymış gibi bildirmişler. Böylece bu kirliliğe birçok üniversite de alet edilmiş. Tüm üniversitelerin ölçüm değerinin, TAEK tarafından bulunan 59.4 lük oranda birleşmesi bilimsel ironi olarak tarihe kaydını düşmüş.

Volkan Konak, kanser dosyasındaki her bilginin belgeleriyle desteklendiğini ve araştırma sonucunda kesin olarak halkın kandırıldığına inandığını söyledi. Sanatçı dosyadaki tüm bilgileri çok yakında kamu oyuyla paylaşacağını, aldığı tüm tehditlere rağmen halka verdiği sözü tutacağını da sözlerine ekledi.

Biz iki gazeteci arkadaş Volkan Konak’tan bize “yayınlama” izni çıkan kısa bir bölümü, yani yukarıdaki kısmı yayınlama izni alıp ayrıldık. Ben işte bu “spor” köşesinde İhsan Demir de sanırım sahibi olduğu haber sitesinde bu “ayıbı” okuyucularına duyuracak.

Evet , bu halk böyle kandırılıyor. Üniversitelerine kanserle ilgili araştırma yapma yasağı getirilen bir ülkenin bakanı çay da içer başka şey de. Güzel ülkem, hiç olmazsa kandırılmışlığa isyan ettiği için tehditler alan Volkan Konak’a sahip çık.

Baldaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön