Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kharel
Peki Sayın Lilium, daha önce de belirtmiş olduğum yapraktan soğancık elde etme konusunda bir tecrübeniz var mı? Neler önerirsiniz. Saygılar.
|
Yıllardan beri üretimini yapıyoruz, sanırım yeterli tecrübemiz vardır, sayın Kharel;
Yapraktan üretim deyince sanırım yeşil yaprağı kasttetmiyorsunuz, soğanın dış yaprakları yani biz bunlara bul yapraklar diyoruz, bunlardan üretim yapabilirsiniz saplarındanda üretebilirsiniz.
Haziranda söküm yaptığınız soğanların yeterli iriliğe gelenlerden dış pullarından alıp ağustos ayında bunları kum toprak ve gübre karıştırdığınız toprağa iki santim arayla dikine gelecek şekilde ekip üstünü beş santim toprakla örtüyoruz.(Hafif hafif nemlendiriyoruz)
Saptan üretim ise;
Açan çiçekler bittikten sonra, sapları hafifçe saha sola oynatarak çekiyoruz. (tabi soğanı çıkarmamaya dikkat ediyoruz)
Bu aldığımız sapları, serin, gölge ve karanlık ortamlarda arasıra sipreyle nemlendirerek soğancık oluşumuna yardımcı oluyoruz.
Bu üretim biraz zor çok dikkat istiyen bir üretim şekli, en kolayı pul yaprak üretimi siz önçe bunu deneyin teçrübe kazandıkça diğerinide denersiniz.