Hocam, asıl ben teşekkür ederim, sizin sayenizde bu çalışmayı yapıyor ve paylaşıyorum

Tohumlara mikroskopta ilk baktığımda ben de çok heyecanlandım. Sonuçta umut ediyorum bir sürü phal yavrumuz olacak
Bugün kısa süreliğine lab. a girebildim. Hemen ekimleri kontrol ettim. Agar üzerindeki tohumlar daha şişip göze gelir olmuşlar (foto1) . Bir petride mantar kontaminasyonu vardı (foto2). Diğer 6 petride sorun yok görünüyor.
Laminair flow kabini açmaya fırsat bulamadığım için petrileri direkt mikroskop altına koyup inceledim. Kömür içerikli olduğu için fotolar pek net çıkmadı. Ama az çok formları belli, özellikle son fotoda 3-4 kat şişkinleşmiş tohumlar ile hiçbir gelişim göstermemiş tohumlar (son foto, aralarda incecik olanlar) seçilebiliyor. Okuduğum bir çalışmada yaklaşık 10 gün sonra tohumlarda buna benzer bir gelişmenin beklenmesi gerektiği yazıyordu. Bugün 13. günlerindeler. İçteki yoğun bölgenin gelişmesi protocorm oluşumunun ilk safhasıymış, ilerleyen günlerde sanırım daha net anlaşılacak durum.