View Single Post
Eski 04-10-2008, 16:35   #16
gümüş
Ağaç Dostu
 
gümüş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Mesajlar: 122
KATLAMA SÜRELERiNiN ÜVEZ (Sorbus L.) TOHUMLARININ ÇiMLENMESi ÜZERiNE ETKiSi

• Çalısmaya konu olan her üç üvez türünde de ayrı ayrı yapılan meyve
kesme deneyi sonucunda, kesilen meyvelerin çoğundan üvezde 1 (%48.4),
akçaağaç yapraklı üvezde 3 (%54.3), ak üvezde ise, 2 (%42.8) tohum çıkmıstır.
Dolayısıyla, bir meyvedeki tohum sayıları bakımından türler arasında önemli
farklılıklar ortaya çıkmıstır. Ayrıca, 1 kg meyveden ortalama olarak üvezde 5.5 g,
akçaağaç yapraklı üvezde 25.0 g, ak üvezde ise 40 g tohum elde edilebilmistir. Bu
sonuçların, fidan yetistirme amacıyla yapılacak tohum toplama çalısmalarında
toplanacak meyve miktarının tahmini veya belirlenmesi açısından önemli olduğu
düsünülmektedir.
• Tohum 1000 tane ağırlıkları ise, üvezde 31.0 g, ak üvezde 23.3 g, akçaağaç
yapraklı üvezde 34.1 g olarak belirlenmistir.
• Söz konusu olan üvez türlerinde sürme oranlarına etkileri bakımından
denenen katlama süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı (P<0.001) farklılıklar
ortaya çıkmıstır. Buna göre, her üç türde de en yüksek çıkma oranı 45, 60 ve 75
gün süreyle katlamaya alınan tohumlarda elde edilmistir. Ayrıca, 120 günden daha
fazla katlamada kalan tohumlar fidanlık çalısmaları için yeterli kabul edilebilecek
çıkma oranına ulasamamıstır. Çünkü 120 günden sonra tohumların önemli bir
kısmı katlama ortamında çimlenmis ve bu nedenle de ekim yastıklarında yeterli
sürme enerjisi gösterememistir. Buna göre, Eğirdir Orman Fidanlığı ve benzer
kosullara sahip yetisme ortamlarında Mart ayı ekimlerinde kullanılacak bu türlere
ait tohumların mümkünse 120 günden daha fazla katlamaya alınmamasının uygun
olacağı söylenebilir.

kaynak:Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi

gümüş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön