View Single Post
Eski 04-10-2008, 04:10   #157
Todor
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 30-07-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Besenkar Mesajı Göster
Lütfen, bambuyu karalamadan önce biraz inceleyin.
Bambuyu karalamak aklıma gelmez. Ben kendim şu an için 5 tür bambu üretmeye çalışıyorum. Bunlar;

Pseidosasa japonica (Bambusa metake -Japon bambusu)
Bambusa lako (siyah Timor bambusu)
Phyllostachys aurea (altın bambu - İngiliz kamışı)
Phyllostachys nigra (siyah bambu)
Phyllostachys pubescens. (Phyllostachys edulis - moso bambu)

Dolayısı ile bambu üretirken kötülemek çok iki yüzlü, sinsice bir davranış olur. Yayılıcı olmayan türler için hiç bir itirazım yok, her yere dikilsin.

Fakat yayılıcı olan türleri önerdiğimiz yerler için ince eleyip sık dokumalıyız. Doğu karadeniz gibi her çeşit bitkinin yetişebildiği yerlerde yayılmacı bambuları önermek büyük risk teşkil eder diye düşünüyorum. Bu yapılacaksa kurumsal olarak yapılmalıdır. Köylü Mehmet Efendi'ye emanet edilmemelidir. Bilemeyiz ki, kim ne kadar özen gösterecek.

Tokat yöresinde, oldukça çorak ve hiç bir şey yetişmeyen bölgeler var deniyor. Bildiğim bölgeler değil, öyle deniyor. Oralarda denensin. Erezyon orada da var, oranın insanı da kalkınmaya ihtiyaç duyuyor.

Bu başlığı, bazı arkadaşlar moso bambuyu doğu karadenizde yetiştirmeyi önerdiği için açmıştım. Çay ekmeyelim, bambu dikelim, fındıklıkları sökelim bambu plantasyonları kuralım gibi öneriler gelmişti. Belki bunlar bizim boyumuzu aşan işler. Ama bu sayfalara herkes ulaşabiliyor. Herhangi bir yanlış uygulamanın getireceği sonuçların vebali benim omuzlarıma yükleniyor. Her kim mosonun saldırgan bir tür olduğunu biliyorda sessiz kalıyor ise vebali onun üstünedir.

Vermiş olduğunuz linklerdeki resimler zaten benim gelmek istediğim noktadır. O boy bambularımın olmasına henüz çok vakit var ama olmak istediğim nokta odur. Peysaj amaçlı, yüksek boylu bambu satışı. Yaşadığım bölgede peysaj bitkileri üretimi ve ticareti için ideal bir bölgedir.

Yani hiç bir zaman bambuyu karalamadım, her zaman deneyimlerimi paylaştım. Burada yazmış olan bir çok arkadaşım teori olarak benden çok daha ileride. Bende elimden geldiğince tecrübelerimi yazdım. Bundan sonrada paylaşacağım. Bu sene hiç bir yerde moso tohumu bulamadım. Fakat önümüzdeki sezon bulabilir isem değişik bir besleme programı ve yetiştirme harcı uygulayacağım. Sonuçlarınıda burada hep beraber göreceğiz.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön