View Single Post
Eski 03-10-2008, 13:51   #51
Cumhur Tonba
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 11,420
Bordo bulamacının hazırlanması ve uygulaması

Bordo bulamacı kireç ve göztaşı (Bakır Sülfat % 98) kullanılarak hazırlanan bir karışımdır.

Bordo bulamacı birçok fungal ve bakteriyel hastalıklara karşı kullanılır. Genelde sonbaharda yaprakların % 70 i döküldüğünde ve İlkbaharda gözler uyanmadan önce meyve ağaçlarında kullanılabilir. Ekonomiktir.

Sonbaharda kullanılırsa bazı bakteriyel hastalıklara karşı daha iyi başarı sağlanır. İlaç bayilerinde hazır olarakda satılmaktadır.

Meyve ağaçlarında Sonbahar ve İlkbaharda koruma amaçlı olarak genellikle %1 lik ve % 2 lik dozlarda hazırlanır.

Ağaçlar net üyeleri genel olarak ufak bahçelere sahip olduğundan, sizlere 100 litrelik bordo bulamacının hazırlanmasını notlarımdan ve Edirne' deki / Tarım ilçe Müdürlüklerinin hazırlamış olduğu ve faydalandığım notlardan aktarmak istedim.

% 2 lik Bordo Bulamacının Hazırlanışı ( 100 litre için)

- 2 Kg göztaşı ve 2 kg. sönmüş kireç( veya 1 Kg.sönmemiş kireç)
- 4-5 litrelik 2 adet plastik kova.
- Karıştırmak için ağaçtan iki adet sopa.

2 kilogram sönmüç kireç bir plastik kovaya konur ve üzerine bir miktar temiz su ilave edilerek karıştırılıp ayran kıvamına getirilir.
Benzer şekilde 2 kilogram göztaşı ayrı bir plastik kapta temiz su ilave edilerek karıştırılır. Su 4-5 litreye tamamlanır.

100 litrelik bir kaba ya da ilaçlama tankına önce ıo- 20 litre su konur. Bunun üzerine önce hazırladığımız kireçli su süzülerk ilave edilir. Karıştırılır. Daha sonra göztaşı eriyiği yavaş yavaş dökülür ve bir taraftanda karıştırma işi devam etmelidir. Böylece açık mavi renkli bir bulamaç meydana gelir.
İlaçı hazırladığımız kaptaki su miktarı 100 litreye tamamlanır.

KONTROLÜ;
Usulüne uygun olarak hazırlanmış boro bulamacının rengi mavidir. Uzun, passız bir çivi bulamaca batırılır. 4-5 dakika bekletilir. Çıkarılınca çivide esmer, kırmızı bir leke meydana gelmişse biraz daha kireçli su ilave edilmelidir. Şayet çivi olduğu gibi lekesiz çıkmışsa kullanıma hazırdır.
** ** turnusol kağıdı ile kontrol edebilirsiniz. Kağıt batırıldığında mavi renge dönüşmüşse bulamaç iyi, kırmızı renkte kalırsa biraz biraz kireçli su ilave ederek durumu ayarlayabiliriz.

-Bordo bulamacı hazırlarken asla demir, saç gibi metal kaplar kullanılmaz.
-Daima kireçli suyun üstüne göztaşı eriyiği ilave edilir.
-Bordo bulamacı hiç bir ilaçla karıştırılmamalıdır.
-İlaçlamada üstten başlayarak ağaç tümüyle yıkama şeklinde ilaçlanmalıdır.
-İlaçlamadan sonra 8-10 saat içinde yağmur yağarsa ilaçlama tekrar edilmelidir.
-İlaç hemen kullanılmayacaksa 100itre olarak hazırlanmış bordo bulamacına 200 gr.toz şeker **** 1 litre yağsız süt karıştırmak suretiyle 15-20 gün muhafaza etmek mümkündür.

Elma ve armut karalekesi, armutlarda memeli pas, yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında ateş yanıklığı, monilya, erite cep hastalığı, kayısıda sürgün ve dal yanıklığı, kayısıda yaprak delen, bağlarda ölü kol, bağ antraknozu, bağ mildiyösü, kiraz dal yanıklığı, sert çekirdekli lerde kanser ve zamklanmaya karşı kullanılabilir.


Düzenleyen Cumhur Tonba : 23-10-2014 saat 17:18
Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön