Teşekkür ederim Limon.
Sanırım bahsettiği türler Dendrocalamus stirictus, Dendrocalamus
calostachyus , Bambusa
stenostachya. 20 m boy yapıp kerestesinden istifade edilen en önemli türler bunlar. Bambusa yayılmacı bir tür. Keşke önerilen türlerde belirtilse idi. Daha net konuşmak mümkün olabilirdi.
Şunu belirtmekte yarar var, belirtilen kullanım alanları farklı tür bambuların özellikleri. Bordür için kullanılanlar cüce bambular, ama inşaat sektöründe kullanılanlar sert dokulu, kerestelik bambular. Suyundan çay yapılan hangisi veya hangileri bilmiyorum.
Ayrıca geçen gün, Sayın Cemal Sansar'ın serası gittiğimde elindeki bambuları görme şansım oldu. Sanıyorum Sasa
senanensis. En çok dikkatimi çeken bunların bir tanesinin havadan kol atmış olması idi. Yani bitki bir sürgün vermiş, sürgün büyümüş, yay çizmiş ve 1 karış ileride yeniden toprağa girerek toprak altı organları oluşturmaya başlamış. Aynı böğürtlen gibi. Cemal Bey bize bu oluşumun fotoğrafını yükleyecektir.
Ben hep yayılmacı tür bambuları ayrık otu ile özdeşleştiriyorum. Zaten aynı familyaya aitler. Ayrık otu nasıl ki değdiği yerde köklenir, en ufacık bir parçası tarlaya düşse, çok kısa bir süre içinde tüm tarlayı sarar, bambuların bazı türlerinde de bu özellikler mevcut. Bu bahsedilen 1200 türden bazıları havai kök yapabiliyor. Bir şekilde gövde toprağa değdiği zaman kökler hemen aşağıya doğru uzamaya başlıyor. İşte bu gibi durumlarda barierler iş görebilir mi bilmiyorum.