View Single Post
Eski 01-10-2008, 16:23   #6
Filiz
Ağaç Dostu

Filiz's Avatar

Giriş Tarihi: 19-04-2007
7. Sertifikasyon
7.1. Sertifika ve Etiket Düzenlenmesi
- Ülkemizde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı adına sertifika ve etiket düzenlemeye yetkili kuruluş, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğüdür. Etiket talebi kontrolün yaplıdığı yıl yapılır. Etiket ve Sertifika almak isteyen üreticiler, kontrollerin tamamlanmasından sonra TTSMM tarafından yayınlanan "Etiket Talep Dilekçesi" ve " Talep Formu"nu doldurarak Tarım İl Müdürlüğüne verirler. Tarım İl Müdürlüğü tarafından değerlendirildikten sonra uygun bulunan başvurulara ait beyanname ve kontrol raporunun aslı ile etiket talep formu son kontrolün yapıldığı tarihten itibaren en geç 30 gün içinde sertifika ve etiket düzenlenmek üzere Tarım İl Müdürlüğü tarafından TTSMM'ye gönderilir. Ayrıca. sertifikasyon ücreti ve etiket bedelinin yatırıldığına dair banka dekontunun da belgelerle birlikte gönderilmesi gereklidir. Belirtilen süre içinde yapılmayan başvurular için sertifika ve etiket düzenlenmez. Bu belgelerin incelenmesinden sonra TTSMM tarafından sertifika kapak ve etiketler düzenlenerek üreticilere gönderilir.

7.2. Sertifikasyon Ücreti ve Etiket Bedellerinin Ödenmesi
-TTSMM tarafından sertifikalandırılan her bir fidandan "sertifikasyon ücreti" ve verilen her bir etiketten "etiket bedeli" adı altında ücret alınır. Sertifikasyon ücreti ve etiket bedelleri her yıl Bakanlık (KORGEM) tarafından tespit edilir ve Resmi Gazete'de yayınlanarak üreticilere duyurulur. Sertifikasyon ücreti ve etiket bedelleri TTSMM'nin banka hesabına yatırılır banka dekontu Tarım İl Müdürlüğünce diğer belgelerle birlikte TTSMM' ye gönderilir.

7.3. Sertifika ve Etiketlerin Geçerlilik Süresi
Fidan ve fidan üretim materyalleri için düzenlenen sertifika ve etiketler sadece o üretim yılı için geçerlidir.

8. Etiketleme
- Tebliğde belirtilen standartlara göre boylarına ayrılan fidanlar, ambalaj veya demetler halinde satışa arz edilirler.
Sertifikalı fidan üretim materyali ve fidanlar için mavi renkte etiket düzenlenir. Her etikette üreticinin kodu, üretim yılı, fidanların türü, çeşidi ve anacı ile ambalaj veya demetteki fidan sayısı yer alır. Ayrıca her etiket, ambalajdaki fidanları temsilen verilen bir seri numarasına sahiptir.
Etiketlemede, etikette belirtilen miktardaki fidan veya fidan üretim materyali ayrılır ve etiketler üretici tarafından ambalajlara bağlanır veya yapıştırıılr. Ambalajlama ve etiketleme işlemini tamamlayan üreticiler bunu Tarım İl Müdürlüğüne bildirir. Ambalajlama ve etiketleme ile ilgili bilgi vermeyen üreticilerin üretici belgesi Tarım İl Müdürlüğü Tarafından iptal edilir.
Her fidan ambalajı veya demetindeki fidan sayısı ile ambalajlara bağlanacak etiket sayısı; fidanın türüne, çeşidine ve fidanın tipine göre değişiklik gösterir.

Fidan Tipi Her ambalaj veya Her ambalaj veya demete
demetteki azami fidan sayısı bağlanacak etiket sayısı
Aşılı, aşısız ve açık köklü asma fidanı 50 1
Aşı ve çelikle açık köklü meyve fidanı 25 1
Aşı kalemi, anaçlık çelik, yoz, çöğür, klon anacı 200 1
Tüplü asma fidanı 1 1
Tüplü meyve fidanı 1 1

Kaynak: TC Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Meyve-Asma Fidanı Üretimi ve Sertifikasyonu Çiftçi Eğitim Serisi 30

Kullanılan Formlar

2008 yılı Sertifikasyon ve Etiket Fiyatları

Düzenleyen Filiz : 01-10-2008 saat 17:16
Filiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön