View Single Post
Eski 01-10-2008, 15:58   #5
Filiz
Ağaç Dostu

Filiz's Avatar

Giriş Tarihi: 19-04-2007
5.1. Beyanname Verme Zamanı-Üreticiler meyve ve asma çeşit ve anaç damızlık materyalleri ile açık köklü, tüplü(kaplı) ve çelikten üretilen meyve ve asma fidanları için düzenledikleri beyannameleri 1 Ocak-30 Nisan, Virüsten ari sertifikalı fidan için üretimleri için düzenledikleri beyannameleri 1 Ocak-31 Mart tarihleri arasında aynı üretim yılında fidan üretim parsellerinin bulunduğu ilin Tarım İl Müdürlüğüne verirler.

5.2. Beyanname Verme Süresi-Beyannameler, Kontrolün yaptırılacağı yıl ve 1 defa düzenlenir. Sökülmemiş meyve ve asma fidanı(turunçgil fidanı hariç) üretim parsellerine ait beyannameler ise kontrolün yapılacağı yıldan başlamak üzere fidanlar sükülünceye kadar her yıl düzenlenir.

5.3. Beyanname Verilebilecek Çeşitler
Fidanların kontrol ve sertifikalandırma işlemlerinin yapılabilmesi için,308 sayılı "Tohumlukların Tescil, Kontrol ve Sertifikasyonu Hakkında Kanun" gereği yetiştirilecek meyve ve asma çeşitlerinin mutlaka tescil edilmiş ve "Milli Çeşit Listesi"nde de yer almış olması gereklidir. Tescil edilmemiş ve Milli Çeşit Listesinde yayımlanmamış çeşitlerin yetiştirildiği parseller, Kanun gereği sertifikasyona tabi tutulamayacağından, bu çeşitler için beyanname düzenlenmez.

5.4. Beyanname ile Birlikte Verilmesi Gerekli Belgeler
I-Toprak Analiz Raporu
II-Nematod Tahlil Raporu

6. Fidanlık Kontrolü
-Onaylanan beyannamelerin ait olduğu parsellerin kontrolü için belirtilen kuruluşlar Bakanlık tarafından görevlendirilir ve beyannameler bu kuruluşlara gönderilir. Kontrol sırasında üretici de müşahit olarak hazır bulunur.
Fidan üretim parselleri Tarım İl Müdürlüğü, Bitki Koruma ve Kontrol Şube Müdürlükleri,
Baz materyal niteliğinde damızlık fidan üretim parselleri ile çeşit ve anaç damızlık parsellerinin kontrolü ise Tarım İl Müdürlüğü, Zirai Mücadele ve/veya konu ile ilgili Araştırma Enstitüsü ile TTSM'den konu uzmanlarının katılımıyla yapılır.

6.1. Kontrol Zamanları
Beyanname verilen parseller vegetasyon boyunca en az 2 kez görsel olarak incelenir. İlk kontrol, vegetasyon başında, ikinci kontrol ise vegetasyon sonunda (söküm döneminde) yapılır. Fidanlıklarda yapılan kontrollerde beyannamenin doğruluğu, fidanlıktaki anaçlar ile bunlara aşılanan çeşitlerin sağlık durumları, çeşidin güvenilirliği ve fidanlar satışa hazırlandıktan sonra ambalajlama ve etiketlemenin Tebliğdeki esaslara uygun yapılıp yapılmadığı incelenir. Kontroller sonucunda sonuçlar olumlu ise parsel "Sertifikalı" olarak değerlendirilir ve kontroli gerçekleştiren görevliler tarafından "Fidanlık Kontrol Raporu" düzenlenir. Bir nüshası üreticiye verilir.

Filiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön