View Single Post
Eski 01-10-2008, 15:37   #4
Filiz
Ağaç Dostu
 
Filiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: burdur
Mesajlar: 1,212
Bu anlattıklarım TTSM internet sitesinden alınmıştır. Eğitimini aldığım Meyve ve Asma Fidanı Sertifikasyon aşamalarını da özetle anlatmaya çalışacağım.

1.Sertifikasyanonun amacı:
Kamu ve özel sektöre ait fidan üreticilerini disipline etmek,
Bahçe bitkilerinin genetik safiyetlerini devam ettirmek,
İsmine doğru, standartlara uygun, hastalık ve zararlılardan ari, kaliteli ve yüksek vasıflı fidan, fidan üretim materyali ve fidelerin üreticilere intikalini sağlamak olarak belirlenmiştir.

2.Meyve ve Asma Fidan Üretim Materyali ve Asma Fidan Üretim Materyali ve Fidanı Üretebilecek Kişi ve Kuruluşlar- Ülkemizde 308 sayılı Kanun ve yönetmelikleri ile sertifikalı meyve ve asma fidanı üretimini düzenleyen Tebliğdeki esaslara uymayı kabul ve taahhüt eden kişi ve kuruluşlar, sertifikalı fidan üretim materyali ve fidanı üretebilirler. Ancak sertifikalı fidan üretmek isteyen üreticilerin, fidan üretiminde kullanacakları üretim materyallerini elde etmek üzere kendi damızlıklarını oluşturmaları, bu damızlıkları ise Tebliğde belirtilen kuruluşlar tarafından üretilecek 'Baz Materyal' ile kurmaları gerekmektedir.

3. Sertifikalı Fidan Üretimi İçin Başvuru
Sertifikalı fidan üretmek isteyen her üretici, öncelikle Tarım İl Müdürlüğünden "Üretici Belgesi" almak zorundadır. Bunun için üreticiler Üretici Belgesi Başvuru Formunu iki nüsha doldurarak üretimin yapıldığı ildeki Tarım İl Müdürlüğüne verirler. Formlar Tarım İl Müdürlüklerinden alınır. Üreticinin başvurusu Kontrol ve Bitki Koruma Şube Müdürlükleri tarafından müştereken incelenir. Yapılan incelemede sonuçlar uygun bulunduğu takdirde Üretici Belgesi Tarım İl Müdürlüğü tarafından düzenlenerek üreticiye verilir.
Üretici belgesi, beyanlarda değişiklik olmadığı sürece geçerlidir. Üretici belgesi olmayan üreticinin beyannamesi Tarım İl Müdürlüğü tarafından kabul edilmez. Üst üste iki yıl üretim yapmayan üreticilerin üretici belgeleri Tarım İl Müdürlüğü tarafından iptal edilir.

4. Fidan Üretici Belgesi Verilecek Üreticilerde Aranan Şartlar
Üretici belgesi verilecek üreticilerde bulunması gereken şartlar ile bu belgeye sahip olan üreticilerde aranacak şartlar şunlardır:
-Üreticide çeşit/anaç damızlığı veya fidan üretimi için en az bir ziraat mühendisi çalıştırdığına dair sigorta bildiriminin bulunması,
-Üretici, üretim yapacağı en az on dekar arazi ile bu arazide kullanılacak yeterli alet ve ekipmana sahip olduğunu veya en az beş yıl süre ile kiraladığını belgelemeli,
-Virüsten ari fidan üretiminin tamamı kapalı sera ortamında yapılmalı ve üretici bu üretim için en az 500m² seraya sahip olmalı veya beş yıl süre için kiralandığını belgelendirmeli,
-Çalıştırılacak olan ziraat mühendisinin sigorta bildirim cetveli her 6 ayda bir Tarım İl Müdürlüğüne ibraz edilmeli
-Yetiştiricinin kendisi ziraat mühendisiyse ziraat mühendisi çalıştırmasına gerek yoktur.

5. Beyanname Verilmesi-Üretim parsellerinin kontrol ve sertifikasyona tabi tutulabilmesi için üreticilerin yaptıkları üretimle ilgili beyannameyi doldurarak, Tarım İl Müdürlüğüne vermeleri gereklidir. Beyannameler, Tarım İl Müdürlüklerinden temin edilir. Tür bazında 1000 adetten daha az fidan üretilen parseller için düzenlenen beyannameler Tarım İl Müdürlüğü tarafından kabul edilmez ve bu fidanlar için sertifika düzenlenmez.
Her beyannamenin temsil ettiği parsel, bir sertifikasyon ünitesidir.
Sertifikasyon ünitesi, tapuda kayıtlı olduğu parsel numarası veya üretici tarafından verilen ünite numarası ile anılır. Parselde bir çeşit yetiştiriliyorsa, bu çeşit için bir beyanname verilir. Parselde birden fazla çeşit yetiştiriliyorsa, parseldeki bütün çeşitler için bir beyanname düzenlenir.
Beyannameler 4 nüsha düzenlenir. Tarım İl Müdürlüğünce onaylanan beyannameler en geç 15 gün içinde ait olduğu üreticiye gönderilir. Tarım İl Müdürlüğünce onaylanmayan beyannameler TTSMM ve sertifikasyon kuruluşları tarafından kabul edilmez. Onaylanan beyannamelerdeki bilgiler doğru olmadığı takdirde bu beyannameler iptal edilir ve kontrol raporu düzenlenmez.


Düzenleyen Filiz : 01-10-2008 saat 15:41 Neden: ekleme
Filiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön