Sevgili arkadaşlar.
D.G.D. ile çiftçiye verilen ahım şahım bir para yok. İlk uygulamada 16 YTL/Dekar idi. Gittikce azalıyor. Burada esas önemli olan konu
1. Arazilerin kayıt altına alınması.
2. Faturasız ürün satışının önüne geçmek
3. Ekim planlaması yapabilmek idi.
Ben trakya bölgesinde görev yaptım. Diyebilirimki arazilerin % 80-90 kadarı şu an için sisteme girilmiş durumda. Hepsi bilgisayar kayıtlarında mevcud. Ve bunun ilk sebebide bence buydu. Şu an gidin bir tapu dairesine. Tüm kayıtlarınız saniyede elinizin altında. Sizin yorumlarınız içinde bir şey diyemem. Yalnız sayın Todor un dediğine katılamıyacağım.Sertifikalı tohum ekme mecburiyeti yok. Zaten o kadar tohumumuzda yok. Sadece sertifikalı tohum ekene ekstra prim ödemesi var.
Sadece silaj lık mısırda ve yoncada kontrol oluyor. Ekilişleri hele hele ölçümleri yapmaya kalksanız bu imkansız bir olay. Her ilçede 100 teknik eleman olsa ve altlarında istedikleri zaman kullanacakları vasıta olsa bile bunu yapacak ne zaman nede yetiştirmeye imkan bulamazlar. Ayrıca teknik elemanların mesaisinin diyebilrimki % 70 i büroda kayıt, evrak tanzimi, dosyaların kontrolü ile geçiyor. Bunları bire bir yaşadığım için yazdım.
Daha geniş bilgi isterseniz yazabilirim.
Not: Sayın Todor un bulunduğu yerde bu şekilde her çiftçi için çalışma yapılabiliyorsa inanın bir mucize gerçekleştiriyorlar. Mesela buğdaylarınız biçildi. Ayçiçekler biçildi. Lütfen çevrenizdeki çiftçilere sorarmısınız? Biçim esnasında kaç biçerdöver'in kontrolü yapıldı?
|