Lise 3 Coğrafya kitabı olan var mı?
Alıntı:
Felaketin boyutu kitaplarda
HÜKÜMETİN ısrarlı olduğu nükleer enerji, ders kitaplarında çevreye verdiği zararlarla anlatılıyor. Lise 3’üncü sınıflarda okutulan Coğrafya ders kitabında “Enerji Kaynakları” konusunda nükleer enerji şöyle geçiyor: “Nükleer enerji bir dönemde hakimiyet gösterirken bazı sakıncaları nedeniyle birçok ülkede sınırlanmış, gelişen çevre bilinci ile doğal gaz da giderek artan biçimde petrol ve kömürün yanında devreye girmiştir. Önümüzdeki dönemde temiz ve alternatif enerji kaynakları daha önemli hale gelecektir.”
Nükleer enerjinin askeri amaçlı da kullanıldığı belirtilen kitapta, “Kaynakların kullanımı ile ortaya çıkan sorunlar” başlıklı konuda, nükleer santralların sebep olduğu çevresel sorunlar anlatıldı.
Nükleer atıkların çevreye ve insana zarar vermeden tasfiyesinin çok önemli bir problem olduğu belirtilen kitapta, nükleer enerjinin zararı şöyle: “Nükleer parçalanma çok kısa sürede çok fazla enerjinin ortaya çıkmasını sağlar. Santrallarda bu enerjinin etkisiyle çok sıcak bir ortam oluşur. Bundan dolayı santrallar sürekli soğutulmak zorundadır. Soğutma işlemi de akarsulardan veya denizlerden alınan suyla yapılmaktadır. Kullanılan bu su, dışarı verildiğinde yüksek oranda ısınmakta ve o yöredeki canlıların ölmesine sebep olmaktadır.”
DOMUZLAR RADYOAKTİF
Kitaba, “Nükleer enerjinin korkunç yüzü” başlıklı bir yazı da konuldu. Yazıda Çernobil kazasının yüzyılın felaketi olduğu ifade edilerek, kanser vakalarındaki çarpıcı artışa dikkat çekildi.
Ağustos 2005’te Almanya’nın güneyindeki Bavyera ormanlarında yaban domuzlarında yoğun oranda radyoaktivite tespit edildiği, İngiltere’de günümüzde bile bazı çiftliklerde Çernobil kontrolleri yapılması gibi örnekler verildi.
|
Z. Kıvanç EL / ANKARA
Akşam