Sevgili
eylems,
Organik maddece zengin bir harç ile bir boy büyük bir saksıya aktarın. Yapı marketlerden humuslu toprak alıp yeni saksıya onunla geçirebilirsiniz. Ya da bu başlıktaki veya ilgili olabilecek başlıklarda tavsiye edilen harç karışımlarından yapmaya çalışabilirsiniz -Mine Pakkaner'in kolay karışımları vardı-
Saksı dibinden taşan kökler var ise de hafifçe o kökleri uçlarından budayın.
Sulamayı az yapın. Zaten bitki susasığında tomurcuklarını veya en üst sürgünlerini eğecektir. Merak etmeyin sularsanız 1 saat içinde yine eski tazelik ve diriliklerine kavuşuyorlar.
Fıs fıs yaparken de çiçeklere değdirmemeye çalışın -elinizi çiçeklere siper edebilirsiniz-
Sizin bitkiniz ithal gardenya. O yüzden şimdi onun harcının içi sırf köktür. Şu saate kadar besinini dışardan/yapraktan veriyorlardı. Bitki bundan sonra haliyle aç kalacak ve çiçek dökecek. Bu yüzden dengeli bir gübre verin talimatnamesine uyarak; hatta daha az dozlarda ve daha seyrek zamanlarda.(Ör:N-P-K 20-20-20 bir gübre). Bu mevsimde gübreleyecekseniz kışın iç mekana alacaksınız demektir. Zaten İstanbul şartlarında kışı dış mekanda atlatamayacaktır.
Boyuna bakmıyor artık. Profesyonel üreticiler öylesine bakım ve kimyasal destek programları uyguluyorlar ki, neredeyse tohumlarından bile doğrudan çiçek açacaklar
Nem için genelde spreyleme ile yaprakları nemlendiriyoruz. Ya da evvelki sayfalarda benim fotoğraflı naylon poşet uygulamamı inceleyebilirsiniz...
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eylems
Sayın Lerdemir, (hocam) yeni bir gardenya aldım beni çok heveslendirdiniz.  Toprağı konusunda ne yapmalıyım torf yeterli midir? Bu aşamada saksı değiştirmek çiçeğimi memnun eder mi? yoksa strese mi girer? Birde boyu bir karışın yarısı kadar olmasına rağmen üzerinde çiçek tomurcuğu var. Nem için nilüfer kovamın yanına koydum şimdilik sizce uygun mu?. Ya da havaları soğuması ile birlikte odanın sıcaklığı ile dışarının sıcaklık farkından dolayı balkon camları su içinde sürekli ve yüksek nemli bu yeterli midir?
|