Merhaba aylakadam; Aramıza hoşgeldin !
Hemen sorularına geçiyorum;
1. Hazır yetişmiş fideyi, hemen hidroponik ortama alman daha pratik bir yol, fide yetiştirmek apayrı zahmetli bir iş,
2.Domates; Güzlük ve sezonluk olarak yetiştiriliyor, kışların sert geçtiği ve ısıtma masrafından kaçmak için, seçilen bir yöntem, ama Antalya gibi kışı ılık geçen, iklimlerde sezonluk dikim revaçta.
Güzlük dikim, şubat-mart ayında dikilir, kış gelene kadar sürdürülür. ****** bu dikim zamanı iklim şartlarına göre değişebiliyor.
Sezonluk dikimde, Ağustos ayının ortalarında veya Eylül ayında dikimi yapılır ve Haziran ayının, son haftasına kadar sürdürülür.
Bu her iki yetiştiricilikte, topraklı ve topraksız tarımdada uygulanabilir. Genelde topraksız tarım yapılan seralar, teknolojik seralar olduğundan, iyi ısıtılabildiğinden sezonluk yetiştiricilik yapılır.
Topraksız tarım, topraklı tarıma göre daha verimlidir, sebebide topraksız tarım, toprağın yerini tutan kapalı ortamlardan dolayıdır, ortam kapalı olduğundan domatesin başka yerden beslenme imkanı yoktur, siz ona ne verirseniz, o onu kullanmak zorundadır. Bu, abartısız, bir hükmetmektir !
Topraklı tarımda bunu yapma lüksünüz yoktur, bitki kökünü nereye atsa, o an için ona yetecek besini bulacaktır, az veya çok !
Topraksız tarımda, yapılan hata veya başarı kendini 3 gün içinde göstermektedir, topraklı tarımda ise bu bir hafta ile onbeş günü bulabiliyor.
Hal böyle iken, ****** topraksız tarımda bitkiler, topraklı tarıma göre çok daha hızlı büyüyor, bitkinin ihtiyacını tam olarak karşıladığımızda, bitkide bize çok vede lezzetli meyveler veriyor.
Topraksız tarımda, sorunuzda sorduğunuz gibi, değişik tekniklere sahip, bence* topraksız tarımda en verimli yetiştiricilik hidroponik tekniğidir. Denemelerimde katı ortam kültürüne göre, hidroponik kültüründe daha çabuk ve daha çok ürün almıştım.
Su kültüründe yetişmiş bitkilerin meyveleri, katı ortam kültüründeki yetişmiş meyvelerden daha dayanıklı olduğunu gözlemledim.
Fakat profosyonel olarak yapılan yetiştiricilikte, hidroponik kültürü pek rağbet edilmez, çünkü bitkilerin her hangi birindeki hastalık, su ile diğerlerine çok çabuk bulaşabilir ve seranın tamamını kaybedebilirsiniz.
3. Hidroponik ortamda, ilk sorunuza verdiğim cevapdaki gibi güzlük veya sezonluk yetiştiricilik yapılabilir, seranızı ısıtabiliyorsanız sezonluk yetiştiriciliği tercih etmeniz daha iyi olacaktır, çünkü bir fideden daha çok faydalanmış olursunuz.
Domates bitkisi uygun sıcaklık, nem, ışık ve yeteri kadar besin-su alabilirse ayda dört çiçek salkımı veriyor, buda haftada bir çiçek demektir. Fakat ben kışları (aralık,ocak,şubat) hiç dört çiçek alamadım.
Umarım sorularına tatminkar cevap vermişimdir
BİLGİ PAYLAŞTIKÇA BÜYÜR