View Single Post
Eski 23-09-2008, 11:16   #15
bonsaisan
Ağaç Dostu
 
bonsaisan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-10-2005
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2,793
Sayın muratkalfagil


Bonsai toprak karışımlarında su tutan torak karışımı maddeler içermemelidir.

Bu su tutan maddeler.Sırası ile perlit torf ve tarla topraklarıdır.

Bonsai toprağı hazırlanıp bir saksıya konulduğunda daladırma yöntemi ile bir kez sulanır su daldırılan kapdan çıkarıldığında saksı içinde suyun bir anda da saksı deliklerin akıp gitmsi gerekir bu doğru toprak karışımıdır ve bu uygun karışım ekimsırarında kulanılır.

Bonsai toprağa ekildikden sonra toprak el ile sıkıştırılarak **** toprağa basılarak sıkıştırılmaz.
Bu kökleri zedeler ezer ve öldürür.
Bonsai saksı altında ki deliklerden geçirilen bir bakır tel ile kök topu öncelikle saksıya sabitlenir ki işde bu sayede toprağı bastırarak ağaçın saksıdan devrilmesi engelenir.

Bonsai toprak karışımında ibrelilerde %50 derecakılı yahut akvaryum kumu --%30 derekumu %20 torf yahut humus içerikli tarla toprağı kullanılır.Mümkünse bu toprak demir yoğunluığu olan kırmı renkli toprak yahut simsiyah humus içerikli toprak olmalıdır.

Diğer karışım ise yaprak dökenlerde çiçekli türler ile meyve ağacları için olan toprakdır.
Bu toprak 30%dereçakılı ----%30 derekumu --%30 torf %humus içeren toprak karışımıdır.


Bu sayede maksimum drenaj sağlanmış olur.

Saksılamadan sonra bir bonsai adayına 6 ila 4 hafda gübre verilmez aşırı sulanmaz çünkü yeni çıkaçak kökler yoğun nem ihtiyaç duymaz.

BU tür karışım toprak için hava oranını %50 koruduğu gibi kök gelişimi için gevşek bir yapı sağlar.Aynı zamanda oluşması mümkün kök çürümesi için minumum nem oranını korur.


Bonsai adayı olaçak bitkiler her neşekilde olursa olsun risk alınaça **** şansa bağlı bir söküm olaçak gelişim döneminde sökülmemeli yahut dikilmemelidir.

BU dönem en uygun olrak aşırı kök budamasınada müsait olan ağaçların uyku dönemlerinde yani tomurçukların açılmadı sürügünlerin canlanmadı şubat ortası mart başı yahut bulunduğunuz şehrin iklimsel yapısına bağlı olarak nisan ortasında gerçekleşir.

Dikkat edileçek husus.Tomurçukların açılmadı zaman içindedir.


Bu sayede 1 yılık bir periyoda başladığınız bonsai geliştirme uygulamalarınız ilk 2 ayında ağaçın solaması yahut kuruması gibi bir olaya maruz kalmadan geçiş dönemni tamamlanır.

Bonsai ilk sevdalanan bonsai dostu bir heyecan ile eline geçen tüm bitkileri hemen bonsai yapmak için kökleri budar teleme yapar.Lakin bu işlmeler sağlıklı bir bonsai geliştirmek için yapılan en büyük hataların başlanğıçıdır.

Saksılama işleminde önce daların budanması mantıklıdır.
Çünkü budanan dallar ağacın harçayaçağı güçü azaltaçağı için köklerde de yogun bir budamaya imkan verir.

Eğer köklerde budamaya yapıp üst kısmda ki dalarda azalım yapılşmaz ise yukarıda ki daları besliyeçek güçe sahip olmayan az kök sistemi sonuçunda ağac bocalar strese girer ve ölür.


Temel bonsai metodlarında dal budama.
Daha sonra 1 ay dolumunda Kök budama.

Saksıda 1 ayını tammalayan bonsai gübreleme ile gelişime destek olama.
Patlayan yeni tomurçukların gelişimi geriye doğru hızlandırma için yüksek enerjli sürügünlerin uç alımı.

ve bir daha ki şubat mart ayında uygun formda teleme yapılarak 2. gelişim yılına gelinmiş olur.

2. gelişim yılında sağlıklı ve güçlü olan bonsai yeni yaprakların çıkıpda koyu renk aldığı dönemde ki bu gelende mayıs ayıdır.
Tam yapraksızlaştırma yahut kısmi yapraklaştıma yöntemi uygulanır.

Bu sayede ağaçın daha ufak yaprakları oluşması sağlanır.


Ve böylece 3. yılda görsel olarak bir bonsai oluşmaya başlar takip eden yılarda kök sistemi olan nebari eş zamanlı gelişim süreçinde kontrol altına alınır.
Ve 4 yılın başında yaprak döken bir cins ise yeni saksı uygulaması yahur aynı saksıya dikim yapılaral gelişim teşvik edilir.

Saygılar.

bonsaisan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön