Herkese merhaba,
bu foruma yeni üye olmuş biri olarak böylesi guzel bir paylaşımın olduğunu görmek mutluluk verici. benim de topraksız tarım kültürü hakkımda kimi sorularım olacak. Bilgisi olan birileri özellikle sayın envor bey beni aydınlatırsa sevinirim. ben sera kurup hidroponik ortamda domates yetiştirmeyi planlıyorum. ama cevabını bulamadığım kimi sorular var. sorular birbirinden biraz bağımsız görünse de aslında hepsi ilişkil

1-)Domates ya da diğer sebzeler için tohumu önce karanlık ve sulu bir ortamda çimlendirip daha sonra süngere sararak plastik kutulardaki hoagland solüsyonuna almak uygulaması pratik bir yönetm mi? yani bunlarin tohumlari önce çimlendirilip sonra herhangi katı bir desteğe sarılıp (sünger gibi) hydroponic ortama alınıyor? Yoksa fide alıp onu solüsyona koymak ta aynı işi daha pratik bir şekilde görmemi sağlar mı?
2-)Domates topraklı tarım yapılınca yılda kaç kez ürün veriyor? Ve eğer topraksız tarıma geçilirse verimde artma oluyor mu? Ayrıca büyüme zamanı da daha kısa oluyor diye okumuştum topraksız tarımda. Hele hidroponik ortamda büyütmenin en uygun olduğu perlit ya da torf ile kıyaslanınca daha verimli olduğu söyleniyor. Bunun bir aslı astarı var mıdır?
3-)hidroponik ortamda birden fazla dönemde sebze yetiştirebilir miyim? (örneğimiz domates olduğu için onun üzerinden gidelim yine) bir bitkinin her hafta bir salkım verdiğini de yine bir forumda okumuştum. aynı bitkiden kaç ay boyunca böylesi bir ürün elde ediliyor?
Şimdiden çok teşekkür ederim
İyi çalışmalar