sn. arsen1,
Sevgili Mine Hn. bu başlığın ilk mesajında "...Yaz sonuna doğru alınacak yarı odunsu çeliklerle üretilir..." demiş ve şunu da eklemiş: "...
Ayrıca, "... Makas keskin olsun. Çelikleri aspirinli suya batırıp 8-10 sn kadar tutun çıkarın dikin .Oksijenli sulu solüsyonla da sulayın...", "... Çelikleri de çok hızlı köklenmiyor.Normalde toz köklendirme hormonu kullanılıyor..." diye de belirtmiş başka mesajlarında.
Üyelerimizden Mutlu Kutlu ise şu bilgileri vermiş:
"...Dal (çelik) köklendirmek için suya konulmasına karşıyım. en iyi çelik köklendirmek şekli, çeliğin bir göz toprak altında 1 gözü toprak yüzeyinde ve gölgede yapılması ile olur. ortam sıcaklığı 24-30 derece olması en ideal ortamdır. köklendilen toprağın torf **** perlit olması köklenme hızını arttırır. son olarakta toprağın sürekli nemli kalmasını sağlamak ve toprak altında suyun göllenmemesine dikkat etmek lazım..."
Benim de bildiğim kadarı ile 24-25 derece ortam ısısı temin edilebildiği sürece köklendirilebilir. "Yaz sonu"nu epeyce geçmiş olmamıza rağmen denemeye değer diye düşünüyorum.
Bu arada, iki tane fulümün saksı topraklarının üzerlerini bolca kabak püresi ile kapladım bugün; bakalım ne gibi bir gelişme olacak?
|