Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Süleyman KOÇAK
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1957 148. mesajımda sorduğum ve cevap alamadığım konuyu size sormak istiyorum. Bizi aydınlatırsanız çok seviniriz..
Merhaba;
Geçen yıl çiçekçiden aldığım alacalı benjaminim keyifle büyümeye devam etmekle birlikte, yeni sürgünlerden çıkan yapraklar(1.fotograf) tamamen alacalı değil. Orta kısımları koyu yeşil, kenar kısımları ise açık yeşil.
Yaprak yaşlandıkça rengi normale döner mi? (2. fotograf).
Alacalı benjaminlerin alacalılık oranlarını belirleyen etkenler nelerdir?
Yaprakların renkleri hangi hallerde değişir?
Bu değişim herhangi bir kimyasalla (gübre vs) kontrol edilebilir mi?Merak ediyorum.
Aynı durum şefleramda da yaşanıyor. Ama gözlemlerime göre, çok ışık alan bir yerde iken çıkan sürgün ve yapraklar (sanki kloropastla ışık dengelemesi yaparmışçasına) açık renkli ve alacalı iken, daha az ışıklı yere geçince (daha fazla ışığa ihtiyacı olacağından herhalde) yapraklar koyulaşıp alacalar kayboluyor.
Bu durum benjaminimde böyle değil.
Selamlar..
|
Beyaz alacalılık bitkinin o bölgesindeki pigment üretiminin eksikliğinden kaynaklanır. Turuncu, sarı alacalılık ise yeşil klorofil maddesinin az üretimi sonucu diğer sarıdaki ksantofil, turuncudaki karoten maddelerinin baskınlığından kaynaklanır, Kırmızı, mor, pembe ise antosiyanin sonucu oluşur.
Aşırı azotlu gübreleme bitkinin rengini yeşile döndürebilir. Işık yoğunluğu da etki eder. Karanlık ortamlarda alacalılık kaybolmaya başlar, bitki buna tahammül edemez çünkü fotosentez için az klorofil mevcuttur. Aşırı ışık ise ayrı bir sorun olabilir çünkü yaprağın renk durumunu koruyacak olan pigmentasyon bozulur.
Alacalı bitkilerde karşılaşılabilen en önemli sorun bazı alacalılıkların stabil olmamasıdır. Bu durumda bitki albino veya düz koyu yeşil sürgünler verebilir. Bunların kesilerek uzaklaştırılması gerek.
Ancak sizin sorununuz bu değil. Bu yüzden siz sakın dal kesmeyiniz. Bitkilerinizin ışık yoğunluklarını değiştirip fosfor ve potasyumlu besinler veriniz.