View Single Post
Eski 20-09-2008, 12:24   #232
quasar
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-09-2008
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 10
Fıstık çamının özellikleri nelerdir ?

Fıstık çamı; Akdeniz ikliminde yetişen, kazık kök sistemine sahip ve bol oksijen üretebilen en önemli çam çeşitleri arasındadır.. Dağılımları; ege bölgesi kıyı kesimler ağırlıklı olmakla beraber, Akdeniz iklimi sınırları çerçevesinde sağlıklı olarak yaşamlarını sürdürebilirler.. Çok su istememesi ve bol oksijen üretebilmesi bakımından, günümüzün en önemli çevre tehtidi olan küresel ısınmaya karşı en iyi önlemlerden biri olarak fıstık çamı dikimi gösterilebilir.. Ortalama olarak 100-200 yıl ömürleri olan bu ağaçların en büyük dezavantajı ise yavaş büyümeleridir..
Fıstık çamı nasıl üretilir ?

Fıstık çamını üretebilmemiz için öncelikle bilmemiz gerekenler; bu ağacın suyu çok sevmemesi ve kazık köke sahip olmasıdır. Üretim işlemlerini şu şekilde maddeleyebiliriz:

1- Fıstık çamı, çam fıstığından filizleneceği için; ağustos-eylül aylarında fıstık çamlarının olgunlaşmış (ağaçtan yere düşmüş) fıstıklarına ihtiyacımız vardır.. Bu yüzden ideal olarak eylül ayı başlarında fıstık çamı ağaçlarının altlarından istenilen sayıda çam fıstığı toplanmalıdır..

2- Dikeceğimiz fıstıkların kolay filizlenebilmeleri için, dikmeden önce ya dış kabuğunu zımpara kağıdı ile inceltmemiz **** 3-5 saat suda bekletmemiz yeterli olacaktır..

3- Tohumların filizlenme yüzdesini arttırabilmek için, seçeceğimiz toprak ya yumuşak (verimli bir toprak) olmalı **** ilk dikim için seçeceğimiz kap **** poşeti 2’şer gün arayla yan yüzeylerinden parmaklarımızla sıkarak toprağın sertleşmesini önlemeliyiz..

4- Tohumlar, toprağın 0.5 cm altına yatay olarak yerleştirilmelidir..

5- Azar azar fakat sık su verilmeli ve tohum filizleninceye kadar toprağın devamlı nemli kalması gerektiği unutulmamalıdır.. Çok su verilmesiyle, daha filiz toprağın yüzeyine bile çıkmadan köklerinin çürüyebileceği göz önüne alınarak, su verimi çok titizlikle yapılmalıdır.. (Fısfıs ile toprağı nemli tutmanız tercihimizdir)

6- Hazırlanılan kap **** siyah fidan poşetleri güneş görmeyen, aydınlık bir ortamda muhafaza edilmelidir..

7- Tohumlar filizlendikten ve kullandığımız kabın yüksekliğinin yarısı kadar uzunluğa sahip olduktan sonra, fazla geciktirmeden daha büyük saksı **** bahçe toprağına dikilmelidir.. Ufak kaplarda uzun süre kalan fıstık çamının fide **** filizleri köklerinin kabın altına ulaşmasından bir süre sonra büyümeleri durur ve daha geniş bir toprağa alınmadıkları taktirde canlılıklarını yitirirler..

8- Büyümeye başlayan filizler çok su istememekle birlikte güneş gören yerlerde tutulmaları hızlı gelişimleri için önemlidir..

9- Filizleri yağmur görmeyen yerde muhafaza edecekseniz haftada yarım bardak su yeterli gelecektir..

10- Yağmur suyu en doğal su kaynağımız olduğundan, filizlere yağmur suyu vermek hatta yağmur gören yerlerde muhafaza etmek, gelişmekte oldukları sonbahar aylarında maximum miktarda gelişmeleri açısından çok önemlidir.. Devamlı yağmur gören yerlerde tutulmaları dahilinde yaz aylarına kadar harici olarak su verilmemesi gerekir..

(Yayına hazırlayan: Hakan Öztürk / Kureselfelaket.com editörü)

Alıntıdır...
Daha başka bilgiler de var elimde fırsat buldukça paylaşırım. İyi günler...

quasar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön