Guava, yenilebilir kabuğu, çekirdekleri ve keskin kokusu olan tropik bir meyvedir. Anavatanı güney Amerika ve Batı Hindistan olan bu meyve ülkemizde Akdeniz bölgesinde Anamur ve Antalya taraflarında yetiştirilmektedir. Guava, antioksidan içeriği yüksek meyvelerden birisidir. İçeriğinde yüksek oranda C vitamini ve likopen (domatese ve karpuza kırmızı rengini veren antioksidan karatenoid ) bulunmaktadır. Özellikle kırmızı veya pembe etli guavalar daha yüksek oranda likopen içerirler. Yapılan araştırmalar likopenin, özellikle erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu olduğunu bildirmektedir.
Guava, ayrıca, betakaroten, potasyum ve çözülebilir lif açısından oldukça zengindir. Bu nedenle guava kolesterol düzeyinin ve tansiyonun dengelenmesinde, dolayısıyla kalp sağlığının kornmasında büyük ölçüde katkı sağlar. İçeriğindeki yararlı bileşenler vücutta mikroorganizmalarla savaşmada oldukça etkilidir. Guava yüksek potasyum ve pektin içeriği nedeniyle de günümüzde ishalin tedavisinde tercih edilen meyvelerden biridir.
Yanılmıyorsam sarı çeşit
GUAVA ağacına sahipsiniz.
