Herkese selamlar,
Girne'de 4 dönüm arsa içerisine dağınık durumda 46 adet zeytin ağacım var. Ev ve sera yapmak için ağaçlardan 25 adetini diğer 21 ağacın yanına taşımayı düşünüyorum(toplam 1000-1200 m2 içerisine). Civar parsellerden önümüzdeki bir yıl içinde kesilecek 15-20 civarında ağacı da kesilmekten kurtarıp boşalttığım yerlere almayı düşünüyorum. Zeytinlerin tahmini yaşı 10-15 dir. Taşınmayacak olan ağaçlardan ikisinde meyve var diğerlerinde hiç meyve yok. Konu hakkında fazla bilgim yok fakat fikir aldığım birkaç kişi hasattan sonra tüm ağaçların yaprak kalmayacak şekilde budanıp 1 ay sonra da taşınabileceklerini söyledi. Bu konuda tecrubeli arkadaşların bilgilendirmesini rica ediyorum. Kıbrısta zeytin katliamı iyice aldı yürüdü. Dönümlerce zeytini kesip çölleştirdikleri arsalara villalar yapıyorlar ve bahçelerinde ağaç bile olmuyor. Devlet bu konuda hiçbişe yapmıyor. En azından kesilecek olan ağaçları belediyelerin araçlarıyla yine belediyenin boş kuru arsalarına taşıyabilirler fakat bunu bile yapmıyorlar. İnanabiliyormusunuz yolu genişletmek için istimlak oluyor, belediyenin dozeri ve kamyonu zaten orada, fakat ağacı kesiyorlar. Kurtaracağımız her ağaç doğaya olan boynumuzun borcudur diye düşünüyorum
|