Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir
Niye çam kabuğu harcı MSaygin?
Acaba, başlıkta kaçırdığım mesajlar mı var?? Şaşırdım şimdi...
|
lerdemir, sadece plumeria değil, başta turunçgillerim olmak üzere tüm bitkilerimi çam kabuğu harcında yetiştirme kararı aldım.Geçen sene deneme amaçlı yetiştirdiğim bitkilerde çok iyi sonuç aldım, detaylı bilgiyi
şurada bulabilirsiniz.
Madem harçtan konu açıldı, "The handbook on Plumeria culture" isimli kitaptan kısa bir çeviri;
Alıntı:
Plumerialar kuvvetli şekilde beslenmeye ihtiyaç duyarlar ve en iyi şekilde, organik maddece zengin, drenajı çok iyi saksı harçlarında yetişirler.Sık sık da ek besin verilmelidir.
Uzun yıllardır birlikte çalışma şerefine nail olduğumuz Hintli uzman bahçevan Sri Parichand'ın kusursuz bir saksı harcı formülü vardır.Onun yetiştirdiği Singapur plumeriaları 60-90cm yüksekliği, formu, parlak-koyu yeşil yaprakları ve Nisan ayından Kasım ayına kadar sürekli açan bembeyaz harika kokulu çiçekleriyle bugüne dek gördüğümüz en güzel saksı plumerialarıydı.
İşte Sri Parichand'ın formülü:
%50 iyice yanmış inek gübresi
%25 çürümüş yaprak
%25 kaliteli bahçe toprağı
30cm'lik saksı için bir avuç kemik tozu
Bu harca ya da benzeri, organik maddece zengin başka harçlara karıştırılabilecek bir çok madde var ancak torf ve permükilitin plumeria harcında kullanılmasını, harcın çok nemli kalması nedeniyle tavsiye etmiyoruz.Plumeria harcının mutlaka çok iyi drenaja ve havaya ihtiyacı vardır.
|
Çeviri bire bir değil, kabaca fikri veren hızlı bir çeviri yaptım.
Burada yazılan, önceki mesajlarda yaptığımız delikli-deliksiz saksı tartışmamıza yön veriyor sanıyorum.Taban suyu tutan plumeriaların gelişmesinde bir başka etki olduğunu düşünüyorum.
Ben çam kabuğu harcına organik gübre koymadığımdan yapraktan besleme yapacağım ve bahar başında da harcın üzerine ekleyebileceğim kadar organik gübre eklemeye çalışacağım.Besleme farklı yöntemlerle yapılabilmesine rağmen, çam kabuğunun drenajını sağlayacak pek fazla seçenek yok diye düşünüyorum.
Böyle kısa kısa çevirilere devam edeceğim.