İnternette yaptığım araştırmalar, aromatik olan bu bitkinin çok faydalı olduğu yönünde.
Çubuk yöresinde turşu yapımlarında da bolca kullanılıyor, özellikle ev turşularında.
Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu Sibirya’dır. Günümüzde Avrupa’da büyük ölçüde kültürü yapılmakta, ülkemizde de Ankara, Gaziantep, Urfa ve Erzurum’daki bazı bahçelerde yetiştirilmektedir.
Faydaları :
İdrar söktürür.
Vücutta biriken tuz ve suyu atar.
Hazımsızlığı giderir.
Mide hastalıklarında faydalıdır.
Mide ve bağırsak gazlarını giderir.
Bağırsak solucanlarını düşürür.
Aybaşı kanamalarının ağrısız olmasını sağlar.
Faydaları bölümündeki bilgileri.
http://www.tarimziraat.com/sifali_bi...n_bitkisi.html siteden aldım.
Resim, bizim bolkondaki "tarhun"dan bizzat benim tarafımdan çekildi.
Çay gibi demlendirerek içinler de varmış, ama biz turşularda ve sofrada salata gibi tüketmeyi daha çok seviyoruz. Geçen yıl, balkondaki saksımıza kız kardeşim sadece bir kök dikmişti, o kadar çok kök verdiki bu yıl saksısını değiştirdik. Üstelik dikildiği her toptağa çok çabuk uyum sağlıyor.
Tadı anasonu andırıyor, hatta ilk kez tadına baklanlar, "bune yaaa tıpkı rakı gibi" demekten kendilerini alamıyorlar
