Merhabalar,
Koçtaş'tan 3 hafta kadar önce aldığım vft'min fotoğraflarını yeni ekleyebiliyorum. Aldığım gün forumda okuyabildiğim kadar okudum ve iç içe geçmiş saksıları ayırmam gerektiğini öğrendim. Ayırırken biraz hırpalandı. Ondan sonra altına bol akü suyu koyup güneşli balkonumda tuttum. Ortasından sürekli yeni kapan çıkarıyor, bundan da durumunun fena olmadığını anlıyorum.
Son birkaç gündür bir kapan karardı, kapansız bir yaprağı da sarardı. Daha önce sinek yakalamış bir kapan vardı haftalarca açılmayıp ucu siyahlaşınca kapanını kestim. Yine forumda gördüğüm bir bağlantıdan vft bakımı ile ilgili videolar izlemiştim. Orda kapanları kessek bile yaprak sağlamsa bırakın fotosentez yapmaya devam etsin diyordu. Forumda da mümkün olduğunca dipten kesilmesi gerektiğini okumuştum. Hangisini yapmak gerek bilemedim. Yapraklara kıyamadığım için bırakıyorum şimdilik. Sararırsa ya da çürümeye başlarsa kesiyorum.
Çıkan son iki kapanın yaprakları biraz daha geniş çıktı. (vft5.jpg resminde saat 1 ve 5 yönündeki yapraklar) Bunu ve çürüyen sararan yaprakların artmasını dormancy belirtileri olarak yorumladım.
Sormak istediğim ise şu: Vft'min çıkardığı yapraklar yatayda gelişip toprağa dayalı vaziyette yayılıyor. Yani yapraklar dik duramıyorlar. Fotoğraftan ne kadar anlaşılır bilmiyorum ama bu durum normal midir, yapabileceğim birşey var mıdır?
|