View Single Post
Eski 15-09-2008, 16:34   #148
Todor
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 30-07-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox Mesajı Göster
Bu konuda moso adlı üyemiz rumuzunu anlatırken sorunu da çok açık bir şekilde tasfir etmiş.

Alıntı:
Uzakdoğu ülkelerinde bulunan Moso adlı bir bambu ağacı, dikildikten sonra beş yıl boyunca en olumlu şartlarda bile bir milim büyümüyor. Olduğu gibi kalıyor. Beş yıldan sonra ağaç, sanki sihirli bir el dokunmuş gibi günde 45 santimetre uzamaya başlıyor ve 1,5 ayda 27 metre uzunluğa erişiyor. Bilim adamlarının yaptığı araştırmalar sonucunda Moso’nun, 5 yıl boyunca sabırla ve gayretle toprağın yüzlerce metre derinliklerine kadar kök saldığı anlaşılıyor. Öyle derin ve geniş köklerle toprağı sarıyor ki 27 metrelik gövdeyi taşıyabilecek kapasiteye erişiyor.
Bu mesajda gözden kaçmış yanlış bir bilgi var. Ve konuların başını okumayan arkadaşları yanlış yönlendirmeye yol açabilir. O yüzden gelen uyarılar doğrultusunda düzeltme ihtiyacı duydum.

Moso bitkisi yüzlerce metre derine kök salmaz. O kadar derine kök salacak bir bitki var mı bilmiyorum. Moso bambu, 60 - 70 cm derinlikte rizom oluşturan ve rizomdan çıkan kılcal kökleride hesaba katarsak 1 mden aşağı kök yapmayan bir bitkidir. Bitki 30 metre yüksekliğindeki gövdesini taşıyabilmek için yatay eksende gelişimini sürdürür. Toprağın 60-70 cm derinliğinde, balık ağı misali bir kök yapısı ile geniş bir alana yayılır.

Bu küçük ama önemli ayrıntı Sayın Praecox'un nasıl gözünden kaçtı bilmiyorum.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön