Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bonsade
Ben antalyada kovanı bölerek çoğaltmayı başaramadım . Geçen ağustos ayında arılı iki kovan satın aldım . Hiç balları yoktu . Kovanın birisini arı terk etti . Şurup vermede geciktiğimi ve arının açlıktan kovanı terk ettiğini düşünüyorum . İki defa diğer kovandan bölerek boş kovanı canlandırmıya çalıştım fakat başaramadım . Şöyle yaptım: İki yavrulu bir ballı çıtayı boş kovana koydum . Fakat yavrular çıktıktan sonra arılar kovanı terk ediyor . Bir kerede ana arı satın alarak denedım olmadı . Arı yine aç kaldığından mı kovanı terk ediyor . Acaba arılar yavrular çıktıktan sonra ana kovana gerimi dönüyorlar ? Yukarıda yazılanları bizim gibi acemilerin anlaması zor . İki üç satırla bu çoğalma işi anlatılamazmı ?
|
Bölme işleminden sonra bölünen kovanı arılıktan en az 5km öteye götürmelisiniz yoksa tarlacı arıların hepsi geri döner ve böldüğünüz kovan güçsüz kalır. Bir de Antalya da diyorsunuz Ege ve Akdeniz buralardaki arılar bölünmeye çok müsaittir 2 çıta arıda 4-5 ana yüsügü varsa takip etmezseniz yarısını dışarı oğul verir. Bu nedenle sağlıklı bulduğunuz 2 yüsüğü bırakıp diğerlerini temizlemelisiniz. Tecrübelerimden biliyorum 1 çıtalı bir bölme üzerinde 3-5 yüsük olsun arı nüfusu çıtadan biraz taşıyor ise o bile oğul veriyor. Bu yerli ırkın özelliği..Bir de satın aldığınız ana arıyı kovana verirken o kovanın en az 2 gün anasız kalması gerekir. Ve anayı vermeden önce de kendi yaptığı yüsükleri temizlemelisiniz. Birde ana arının yanında olan işçi arıları salmalısınız. kafeste sadece ana arı kalmalı, eğer kafesteki işçi arıları salmazsanız, kafes içindeki bir ana 8-10 işçi arı bir kolonidir. kafes ağzındaki kek bitince kafes içindeki koloni ile dışındaki koloni savaşacaktır ve bu kavga arasında muhtemelen ana kaybı olabilir..