Konu: Arıcılık
View Single Post
Eski 11-09-2008, 22:46   #114
kamil35
Ağaç Dostu.

kamil35's Avatar

Giriş Tarihi: 11-09-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Sn.caucasus un uygulamasını özetlersek,

Sonuç olarak 2 yavrulu çıta 2 ballı çıta olmak üzere 4 çıta ile kış geçer mi?

Ve yine merak ettğim bu ayrılan 4 çıtaya ana arı eklenmiyor mu ? Ekleniyorsa eski kovandaki ana arı mı, yeni bir ana arı mı?
Bence bölme (İzmir için söylüyorum) nisan ayı içerisinde yapılmalı, yani polen ve bal akışının en hızlı olduğu zamanda... İzmirde 3-4 çıtalık arı aç kalmadığı sürece kışı rahat atlatabilir. Ancak ben bölmelerimi şu şekilde yapıyorum; 10-20 mart tarihleri arasında 10 çıtalı güçlü bir kovanın anasını iki çıta ile alıyorum. Sekiz çıta kalan anasız kovanı 5 gün sonra açıyor ve yapmış olduğu ana yüsüklerini tamamen temizliyorum.( başka bölgelerdeki arkadaşlar erken diye bilir şunu belirteyim burada güçlü kovanlarda ocak ayında yavru olur) Başka güçlü bir kovandan günlük yumurta olan bir peteği alıp sekiz çıtalı anasız kovanın ortasına yerleştiriyorum ve günlük sirkeli çıtanın kenarlarında biraz boşluk bırakıyorum. Yüsükleri daha rahat yapabilsin diye.. Arı önceki yüsükler temizlendiği için, benim verdiğim çıtadaki yumurtalara mecburen yüsük yapıyor. Benim yaptığım tarih hava sıcaklığı açısından düşük olması nedeniyle az yüsük yapılmasına neden olur. Yüsük sayısı ne kadar az olsada 10 dan fazla olur. Bu kovan beslenirse daha da iyi olur. ( arkadaslar bu yazdıklarım internetten ve diğer ustalardan öğrendiğim bilgiler, az da olsa kendi tecrübelerimi de katıyorum çok bilmiş durumuna düşmek istemem). Anaların yüsüklerden çıkmasına 5-6 gün kala başka bir güçlü kovanın daha anasını alıyorum. ve o kovanda yüsükler yapıyor. ilk kovandaki analar çıkmadan bir iki gün önce 2. böldüğüm kovanı birer çıta ayırarak ve kendi yaptığı yüsükleri bozarak 1. kovandan aldığım çıkmak üzere olan yüsükleri birer çıtaya takıyorum. Bu birer çıtalar üşümemeli ve çıtaya göre dar kovanlara konmalı, bende 4 lü, 5 li analıklar var yani bir kovan 4 ya da 5 kolani taşıyabiliyor. bu çıtalardaki analar çıkıp yumurtluyor ve yavruyu kapattıktan sonra onlara takviye veriyorum benim yöntemim bu gayette güzel oluyor. Tabi başarı % 100 değil, ancak 10 yüsükten 7 disi 8 i tutuyor..

kamil35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön