İnternet'te ufak bir araştırma yaptım. Aşağıda linki bulunan bir kaynakta detaylı bilgi var. Bilgiler inandırıcı görünüyor. Ancak ticari bir sitede bulunan bilgiler olduğunu gözönünde bulundurarak özetliyorum. Konunun uzmanı olmadığım için, “species”, “subspecies” gibi kavramları çevirirken hata yapmış olabilirim.
Tibet'te bulunan goji beriler “Lycium Eleagnus barbarum L. Tibet” türü, aynı ailenin alt cinsi olarak adlandırılıyor. Çin'de ticari olarak yetiştirilen goji ile çok yakın türler. Aralarında çok fark bulunmuyor. Asıl fark yaratan, yani zengin antioksidant içeren meyve yetiştirmede, iklim ve toprak koşulları önemli. Dağlarda, sert iklim koşullarında, zengin topraklarda, tabiatta yetişen meyveler, yüksek antioksidan içeriğe sahip oluyorlar. Bu meyvelerin en koyu kırmızı renge sahip olanları, en yüksek antioksidant içeriğe sahip oluyor.
Goji beriler hafif alkali (pH of 8.2- 8.6), verimli topraklardan hoşlanıyorlar. Goji kuşağı olarak adlandırılan, Çin'in bazı bölgeleri, Moğolistan ve Tibet'i kapsayan bir hat boyunca tabiatta yetişen meyveler çok yüksek antioksidant içeriğe sahip oluyorlar. Tabiatta dağlarda yetişen bu bitkiler, eksi 8 ile 38 dereceler arasında ısı farklarına maruz kalıyorlar.
Bu sitede Amerika'da en iyi gojiberilerin Alaska dağlarında yetiştiğinden sözediliyor.
ABD'de, Dr. Earl Mindell diye bir uzman tarafından antioksidant içeriğini ölçmek için yapılan araştırmalarda, yıldan yıla, iklim koşullarına bağlı olarak değişiklikler olsa da, Çin'in Ningxia ve Xinjiang bölgeleri ile Tibet'in Himalaya dağlarında yetişen meyvelerin en yüksek antioksidant içeriğe sahip olduğunun bulunduğu söyleniyor.
Yani bizim balkon, sera veya bahçelerimizde yetiştireceğimiz bitkiler değil, imkanımız olursa uygun koşulları sağlayan dağlık bölgelerde, tabiata dikebileceğimiz bitkiler yararlı olacaktır.
KAYNAK