Konu: Arıcılık
View Single Post
Eski 07-09-2008, 11:02   #104
necoezgi
Ağaçsever

necoezgi's Avatar

Giriş Tarihi: 06-10-2007
merhaba arkadaşlar.bonsade arkadaşım arılar kovanlarını ogul vermek suretiyle terk ederler,eger aldıgınız kovan bölme ve satın aldıgınız yer 5 km den yakınsa eski yerine tekrar döner. Eger bunlarda degilse sizin boşalan kovanınızda arıları rahatsız eden birşey vardır.Ben 1990dan buyana bu işle ugraşıyorum bu sebeblerden başka birşeyden arı kovanı terk etmez diyorum.
Arı bölme işlemini en basit şöyle yaparsınız;
1:bahar bölmesi için 1 kapalı,1günlük yavrulu 1 ballı cıta
sonbahar bölmesi için 2 kapalı 2 günlük 1 ballı cıta alıyorsunuz yeni birkovana yerleştiriyorsunuz(ana arı eski kovanda kalacak)
2:böldügünüz(yeni ) kovanı en az 5 km uzaga götürüyorsunuz aksi taktirde tarlacıarılar eski kovana geri döner. uzaga götürecekseniz bölme işleminden hemen sonra yeni kovanın ucuş deligini kapatın
eger 5 km uzaga götüremiyorsanız, sadece bir cıta arı silkeleyinki terkeden tarlacı arının yerini onlar alsın
3:üç gün arayla üç defa arıyı kontrol edip ana arı memelerini kesip almış oldugunuz hazır anayı en kalabalık iki cıtanın arasına telli kısmı alta gelecek şekilde yerleştirin
eger bununla ugraşmayım derseniz almış oldugunuz hazır anayı hemen uygulayın ama dikkat edilmesi gereken birşey daha hazır ananın kutusundaki kek deligini arıya verirken acmazda iki gün bekletip sonra açarsanız ana arı uygulamanız tam başarılı olur
4:arıyı eger 5 km götürdüyseniz ana arı yumurta atıp ve onları kapatıncaya kadar yerinden kaldırmıyorsunuz eger kaldırırsanız ana arıyı öldürür işci arılar.
bölme işlemi yapmadan 10 gün önce arıyı şurplamaya başlar ve bölene kadar verirseniz verim daha iyi olur.
Hazır ana veremiyorsanız arıyı böldükten sonra hiç bir işlem yapmıyorsunuz taki yumurta atıp yumurtaları kapatıncaya kadar,her durmdada yeni ana yumurtaları kapatmaya başladıktan sonra şurup verin aksi taktirde ana arıyı öldürür işçi arılar.
birşey daha kovanda erkek arı yokken bölme yapmayın.Eger bölünmesi gerekiyorsa hazır ana vererek bunu yapın.

necoezgi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön