View Single Post
Eski 05-09-2008, 13:26   #45
Yücel Özlem
Ağaç Dostu

Yücel Özlem's Avatar

Giriş Tarihi: 19-04-2006
Alıntı:
Profesyonel anlamda yıllarca işin içinde yer aldığınızı da biliyorum.
Sevgili Cemal Bey, önce bir düzeltme yapayım. Ben bir profesyonel değilim. O nedenle yazarken çok dikkatli olmaya, yazılarımda, bunu mbelirtmeye çalışırım.
Alıntı:
Yalovada katlama yaparak veya daha değişik metodlarla badem çimlendirip tüplesem Ürgüp cennetinde başarılı olurmu merak ettim. Tür seçiminde bademi önermeniz dikkatimi çekti. Tüplendirip göndereceğim bitki seçimi konusunda sizden ve diğer arkadaşlardan yardım istiyorum

Sizce mezarlık selvisi veya kara selvi diye adlandırdığımız bitki bu iklime uygunmudur.
Badem önerimde tür olduğu kadar yöntem de var. Mevcut ortamda, hiç sulamadan bitkiler canlı kalabilyor. Büyümeye de devam ediyor. Bu bikiler, tohumdan, yerinde üretilmiş. Denemiş bir tür ve yöntem.

Başka yerde üretilmiş fidanların mutlaka, az ya da çok bir uyum sorunu olacağını düşünüyorum. Karar verirken, yerinde üretim ile üretip nakletme arsında, olumlu ve olumsuz yönleri, karşılaştırmak gerekir.

Sayın E®TY, sanıyorum uyum konusuna dikkati çekmek istemiş. Ben de katılıyorum. Ege ve Akdeniz'den gelen fidanlarda, bölgemizde uyum sorunu yaşndığı sıkça görülüyor. Bazan il kışta bitkiler kaybediliyor. Bazan da yıllarca, bitkiyi yaşatmaya uğraşılıyor. Sağlıklı olmayan bitkinin yaşatılması için, yapılan özel bakım, çoğu kez yeniden yetiştirmekten daha pahalıya mal oluyor. Bir çok olayda da bitki yine kaybediliyor.

Son yıllarda badem yetiştiriciliğinde bir canlanma var gibi. Badem yetiştiricilerinden, sulu alanlarda, bitki kaybı düzeyinde bir uyum sorunu duymadım. Ancak sulama imkanı olmayan veya kısıtlı olan arazide, yerinde yetiştirilen fidanların daha iyi olduğunu biliyorum. Nakledilmiş fidanlar, ilk yıl sulanmaz ise bitki kayıpları olabiliyor.

Karaselvinin bölgede yaşayabileceğini düşünüyorum.

Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön