Sene başındaki İspanya gezim sırasında zeytinlikleri inceleme fırsatı bulmuştum. Kaldığım süre boyunca araç kiralamış olduğumdan 1.200 km yol yaptım ve çok farklı yerlerdeki zeytinlikleri gördüm. Hemen hepsi hizalı ve çok sık dikim idi. Sn. Özcan2007'ye her konuda katılıyorum fakat son madde yani çok sık dikim konusu hariç... Çoğunlukla profesyonel çiftlikler vardı, çok büyük alanlar ve uçsuz bucaksız zeytinlikler... Özellikle Granada - Cordoba (e-427) yolundaki zeytinlikler inanılmazdı. Çok sık dikim uygulanmış, 3x3 gibiydi... Sn. Özcan2007'nin dediği gibi doğru tesviyeye önem vermişler. Fotoğraflardaki gibi her boşluğu değerlendirmişler. Zeytin işleyen fabrikaları gördüğüm kadarı ile bizdekinden üstün değildi aslında. Bizde 5x5, 7x7 olmalı diyorlar ama bu çok sık dikim nasıl oluyor onu da tam anlamış değilim. Çiftçiler ile konuşma fırsatı bulamadım çünkü bırakın çiftçisini ispanyolların şehirlisi bile gram ingilizce bilmiyor. Ne yazık ki kayda değer fotoğrafım yok ama gördüklerim yukarıdaki fotoğraflardan çok farklı değildi.
|