View Single Post
Eski 02-09-2008, 16:28   #393
cemal.S
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 16-05-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Hüseyin Ovak Mesajı Göster
Bir takım yöntemlerle daha fazla ürün alabilmek adına ihtiyaç fazlası toprak katkı maddelerinin tamamı toprakta ve ürün üzerinde zehir etkisi ve birikintisi yapmaktadır.

BU KONUDAKİ YORUMLARINIZI BEKLİYORUM... SAYGILAR...
Merhabalar Hüseyin bey !

Yorum yazmak kolayda işe nerden başlayacağımızı bilmek gerek. Yine en iyisi sizinle bir iki gözlem ve düşüncemi paylaşayım.

Doğa tabiyat bitki sevdalısı olan bizlerin büyük çoğunluğunun köylü kökenli veya şehirli bile olsalar problemlerin farkında olan insanlar olarak gördüm bu zamana kadar katıldığım bir iki toplantıda. Onun için ne demek istediğimin iyi anlaşılacağını umut ediyorum.

Anadoluda şeker gübre diye bir gübre vardır bilirmisiniz birazcık şekere benzediği için bu adı koymuş halk. Gider Tarım Krediden alır gelir çuvalı. Ertesi gün yükler hayvanına veya traktöre götürür tarlanın kenarına bir sağa bakar bir sola bakar başlar atmaya insanımız. Kafasındaki düşünce bol üründür o anda toprağın ne olacağını düşünemez. Avuç avuç bilinçsizce atar. Neden bilinçsizce diyorum çünkü kimse ona nekadar atacağını ne zaman atacağını söylememiş sadece eline çuvalı tutuşturmuştur. Babadan ne gördüyse öyle davranır. Anam kızacak ama olsun ben yapma ana bunun fazlası zararlı deyince sen karışma bak yandaki komşudan iyimi bileceksin diye birde beni azarlamıştı kulakları çınlasın. Sonuç bir iki yıl sonra toprağın üzeri bembeyaz güzelim toprak başıderdine düşmüş durumda o hala her yıl çuvalı ile hazır kenarında atıyorda atıyor. Bir anam olsa yine iyi tüm benim gördüğüm bütün köylümüzün durumu bu. İnşallah yanılırım. Bunda hiç kimsenin suçu falanda yok tek suçlu cehaleti yenememişiz o. Başka ne denir bilmemki. Aralarında bilinçli kullananları tenzi ediyorum ****** vardır. İnanın toprak altına atılan gübredede durum bundan pek farklı değil.

Şimdi geldik sonuca işin en trajik olanıda orası toprak o kadar yüklenmiştirki belki yıllarca o yükü sırtından indiremez. Ancak insanımız bunu bir türlü kabüllenmek istemez. Verirsen veriyor canım RUŞVETE ALIŞTI TOPRAK diye yakınır durur. Ziraatci arkadaşlardan meslek aşkı ile yananlar hep bilinçlendirmek için uğraşırlar toplantılar yaparlar her şeyi denerler. Ancak insanımız bir şeyi bekler hep. Birlikte tarlaya gidip uygulayacak birilerini. Onlarda vardır haklarını yemeyelim ancak bazıları alınmasın köyün kahvesinde anlatmak daha kolaydır. Şöyle çayını içerek tepeden bakarak. Eyvah eyvah yine birileri kızacaklar. Olsun doğru söze kim ne der. Uygulayarak bilgi verildide köylü tarlasına bu arkadaşlarımızı davet etmedimi. Yinede benim amacım kimseyi yermek veya kötü demek değil işin doğrusunu burdan herkesle paylaşmak.

B5A ya gelince tarifini okudum. Sizden aldığım küçücük bilgiler ışığında uygulamayada başladım. Hatta bir ziraat mühendisi arkadaşla konuyu bilgi olarak paylaştım ve deniyorum. Bakalım sonuç ne olacak.

Önemli Not: Konunun uzmanı değilim yukarıdaki yazılanlar sadece benim nacizhane fikirlerim. Tersini veya başka şekilde düşünen arkadaşların fikirlerine saygı duyarım.

Saygıyla kalın.

cemal.S Çevrimdışı   Başa Dön