View Single Post
Eski 01-09-2008, 08:33   #6
tturt
Ağaç Dostu

tturt's Avatar

Giriş Tarihi: 20-04-2008
Merhaba,
Sizlere bu yıl ilk defa yetiştirmeye çalıştığım kaz üzümü (inka eriği) ile ilgili tecrübelerimi aktarmak istiyorum. İlk defa yetiştirecek arkadaşlar biraz fikir edinebilirler.
Bu yıl Almayadan gelen tohumlardan çimlendirdim. Çimlenme 15-20 gün içinde gerçekleşti. Çimlenme döneminde gündüz sıcaklığı 18-23 derece akşam sıcaklığıda tahminen 5-13 derece arasındaydı. Çimlenme oranı %90'lar seviyesinde gerçekleşti. 24 Mayıs'da gerçek yerlerine aldım. Temmuz ortalarında çiçeklenme başladı. Çiçeklenmeden sonra önce küçük yeşil kesecikler oluşuyor, bu kesecikler daha sonra büyüyor, sonrada içinde yuvarlak meyvesi oluşmaya başlıyor. Daha sonra kese sararmaya başlıyor. Sararan keseler bir süre sonra açılmaya başlıyor. İçindeki meyveside önce yeşilken sonra koyu sarı bir renk alıyor. Yeşilken doğal olarak daha ufak sararmaya başladıkça büyüyor. Yaklaşık cheery domates büyüklüğünde meyvesi oluşuyor. Yaprakları tüylü ve koyu yeşil. Bahçedeki kaz üzümlerinden (inka eriği) bir tanesi diğerlerinden önce sarardı meyvesi olgunlaştı. Diğerlerinden bazıları yeşil kesecikli, bir kısmı yeni çiçekleniyor. Hepsini toprağa aynı zamanda almama rağmen gelişimleri çok farklı oldu. Bir süre sanırım toprağa alıştılar. Çiçeklenmele ile birlikte gelişimleride hızlı arttı. Bulundukları yerde 4-5 çins domates, 4-5 çins biber, salatalık vardı. Suyun çok geldiği bölgelerde gelişim ve çiçeklenme daha az suyun daha az geldiği yerlerde gelişim hızlı çiçeklenme fazla oldu. Meyvesinin tadı yeşilken daha ekşimsi, sararınca hafif ekşilik var ama daha tatlı. Meyvesi bol küçük çekirdekli. Hemen her evresini haftalık bazda yakından takip edip resimlendirdim. Talep eden arkadaşlara pdf formatında mail adreslerine gönderebilirim. Bazı resimleri burayada koyabilirim, fakat buraya resim nasıl konulur bilmiyorum ama öğrenirim. Son bir şey bir çok forumda küçük çalı formunda olduğu söylenmesine rağmen iklim özelliklerindenmi bilmiyorum (bulunduğu yer sapanca) hem boyları çok uzamadı (en uzunu 1 metre civarında) hemde bence çalı formunda olmadı. Bu yıl toprakta kalacaklar seneye olup olmayacaklarını göreceğim. Tahminim kışları çok soğuk geçtiği için çok yıllık olmayacakları yönünde aşarsak göreceğiz. Son bir şey ben daha önce bu meyveden hiç yemediğim için tadını bilmiyordum. O yüzden diğer sebzelerin polenlerinin meyve oluşumunda bir etkisi olmuşmudur bilemiyorum. Görüntü ve renk konusunda bir etkisi yok. Ama meyvenin içine ve tadına bir etkisi varmı bilmiyorum.

tturt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön