29-08-2008, 15:53
|
#4
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-06-2005
Şehir: Didim
Mesajlar: 741
|
Alıntı:
Balık çiftlikleri Mersin'in kapısına dayandı
Ege ve Batı Akdeniz’de bulunan balık çiftliklerinin, deniz yaşamına verdiği zarar gözle görülür hale gelirken Mersin’de balık çiftliği kurulması için çalışmalar sürüyor. Çevre ve Orman Bakanlığı, Mersin sahillerinde balık çiftliği kurulması için 5 alan belirledi. Silifke ve Anamur ilçeleri arasında belirlenen bu alanlarda balık çiftliği kurmak için 13 firma başvuruda bulundu. Bu firmalardan 12’si için ÇED raporu gerekmediği, biri içinse ÇED raporu gerektiği yönünde karar alındı. Mersin kamuoyu, turizme açılması beklenen sahillerde önce nükleer enerji santrali ardından balık çiftliği kurulması kararına tepkili. Konuyu yargıya taşıyan Mersin Platformu ise hemen her fırsatta bu genel tepkiyi dile getiriyor.
Mersin’de kurulması planlanan balık çiftlikleri için ‘ileri teknoloji kullanılacak’ açıklaması yapıldığını anımsatan Platform Başkanı Faik Burakgazi, “Gerçekten iyi bir teknoloji kullanacaklarsa, kurulacak olan çiftlikler çevreye zarar vermeyecekse neden şu an bulundukları yerde yapmıyorlar? Çünkü oranın halkını ikna edemiyorlar. Bunun üzerine Mersin’de ikna çalışması yapıyorlar. Gazetecileri, İl Genel Meclisi üyelerini davet edip, mevcut balık çiftliklerini tanıtıyorlar. Ancak bunda da başarılı olamıyorlar. İkna edemiyorlar. Son olarak Mersin’e, aralarında birkaç güzel bayanın bulunduğu ekip gönderdiler. Bu ekip, konu hakkında taraf olan kurumlara giderek dosyalar bıraktı, tanıtım yapmak istedi. Ancak yine başarılı olamadılar. Eğer söyledikleri inandırıcı olsaydı, şimdi bulundukları yerdeki kamuoyunu ikna edebilirlerdi” dedi.
‘Mersin’de çevre katliamı yaşanır’
Batı Akdeniz ve Ege’de, çevre katliamı yaşandığına dikkat çeken Burakgazi, balık çiftliği kurulması halinde Mersin’de de benzer sorunların yaşanacağını söyledi. “Muğla’daki çığlık, gelecekte Mersin’de atılacak” diyen Burakgazi, “Güneybatı Anadolu’da çevre katliamı ve kaos yaşanıyor. 50 koyun 40’ını, balık çiftlikleriyle öldürdüler. Buna Mersin’i de dahil etmek istiyorlar. Dünyanın en güzel koylarını yok etmek istiyorlar. Bütün kesimler, balık çiftliklerinin çevreye zarar verdiğini belirterek, çiftliklerin kaldırılmasını istiyor. Yatırımcılar ve hükümet ise bu baskıya dayanamıyor, rotalarını Mersin’e çeviriyorlar. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker Ankara’dan haritaya bakınca, ‘Mersin’de turizm gelişmiş değil. Burada muhalefet de etmezler. En kolayı burası’ diye düşündü. Ancak burada çok bilinçli bir çevreci anlayış var” şeklinde konuştu.
‘Çevreyi Çevre Bakanı’ndan koruyoruz’
Aldığı kararlar nedeniyle Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu’nu eleştiren Burakgazi, bakanın ‘çevreci’ olmadığını söyledi. Burakgazi, “Hiç kimse bizi Çevre ve Orman Bakanı’nın çevreci olduğu yönünde kandıramaz. Burada Akdeniz fokları ve caretta carettalar için belirlenen yaşam alanları var. Bu alanlar, 1/100.000’lik çevre düzeni planına işaretlendi. Bakan buna rağmen halen burayı tercih ediyor? Biz çevreyi, Çevre ve Orman Bakanı’ndan korumak durumunda kaldık.”
F. AHMET EROĞLU / İMECE
|
Bir kaç yıl sonra bu çiftlikleri de İsrailliler alır...
|
|
|