Sayın erkalb ;
sorunu aşmak veya talep edeceğiniz araziye başkalarının talep etmesinin ve öncelik sorununu aşmanın yolu daha fazla arazi göstermek olabileceğini pek düşünmüyorum. Çünkü: Köyde ciddi anlamda zenginliğe sahip traktörleri mevcut , amele bulmada vs. engelleri aşmada size göre daha avantajlı bölge insanı sayısı oldukça fazla olabilir.
Fakat talep edeceğiniz yerdeki insanlara ait önyargılar veya düşünceler size engel olma durumlarını veya öncelik sorununu ortadan kaldıracaktır.
1- Özel orman kurma hususunda pek çok kişi yeterli bilgiye sahip değil (Siz o yerde müracat edecek olunca hepsi bilgi sahibi olacaktır.)
2-Talep deceğiniz yer hakkında halkın kanaati nedir? ( Burda ağaç yetişir , yetişmez veya değerli bi arazi olarak mı yoksa bedavada verilse ne yapacaksın denilecek bi arazi olarak mı görülüyor)
3-Ceviz ve badem gibi ağaçların veya kavak
vb. ekonomik getirileri hakkında olumlu-olumsuz kanaate sahip olmaları.
4-Devlet ve resmiyet noktası.( çoğu kişi korkar bu tür işlerden. Devletin arazisine ağacı dikemezsen devlet senin ocağına incir ağacını diker gibi bir öngörüş hakim olma ihtimali

)
5-Bölge halkının fıtratı.(Örnek: Bulunduğum yerde bi girişimci 60 dekar kadar bi alana diğer tüm riskleri göze alarak inanılmaz bir yatırımla meyve ağaçlığı kurdu. ben helal olsun adama dedim bir ilki gerçekleştirdi afferim diyordum . Çoğu kişi ise meyveliği kurduğu bölge insanı o adamı orda durdurmaz diyorlardı. Malesef ama dedikleri oldu, geçenlerde adamın bahçesinin çitleri talan olmuş, meyve fidanları büyük baş hayvanlar tarafından otlak gibi kullanılmış. konu jandarma tarafından araştırılıyor.)
Aklıma gelenler bunlardı ve bunlardan çıkardığım sonuç şu:
Bir yere kimseye duyurmadan talip olursunuz ve sessiz sedasız tahsis olabilir..
Duysalar dahi talip olduğunuz yer halk tarafından olumsuz bir yer olarak biliniyorsa kimse talip olmaz.
Verimli bir arazi bile olsa dikilecek ağaçlara sınırlama olması ve ekonomik getirinin çoğu kişinin aklına yatmaması sonucu kimse başvurmayabilir.
Ağaç dikme ve incir ağacı muhabbeti.
Bölge halkının bu türden meseleye ve dışardan gelecek insanlara karşı tutum ve davranışları ki bu kısım en çok farklı bölgeye yatırım yapmayı düşünen kişiyi ilgilendiriyor.
Aklıma gelen ler bunlardı.